любопитно

Начало | любопитно | Чудото на оптичните илюзии

Чудото на оптичните илюзии

Аз детето | 2017-08-23

Чудото на оптичните илюзии

Вярвате ли на всичко, което виждате с очите си? Да? Ама не трябва, очите ни често могат да ни играят трикове и да не ни показват света чак толкова правилно, колкото си мислим! Замислете се и ще видите, че е така. Може би някога сте виждали нещо, което толкова много ви е озадачило, че е трябвало да затворите за миг очите си и да го погледнете отново. Линиите вече не се движат, страшната сянка се оказва просто листо и какво ли още не! Всички тези неща, които виждате, а след това не или пък по различен начин се наричат оптична илюзия.

Оптичните илюзии са изображения или картини, които възприемаме по-различно, отколкото всъщност са. Казано по друг начин, оптични илюзии възникват, когато очите ни изпращат информация на мозъка, която му подсказва, че възприемаме нещо, което не съвпада с действителността. Самата дума „илюзия“ идва от латинската дума „iliudere“, което в пряк превод означава „да се заблудиш“. Някои оптични илюзии са физиологични. Това означава, че те са причинени от някакъв вид физическо действие от очите или мозъка. Така наречените ленти на Мак са най-добрия пример за такъв тип оптична илюзия. Линиите са един и същи цвят и въпреки това, ние ги виждаме с различни нюанси. Това е така, защото ретината на окото филтрира различните нюанси и цветове и така да се каже се обърква какво се случва. Мозъкът решава, че е най-добре да действа като просто ни каже, че от едната страна линиите са по-тъмни, а от другата постепенно изсветляват и това е. Така организмът решава проблема!

Другият вид оптични илюзии са когнитивните. Когнитивни илюзии, като двусмислени, изкривяващи и парадоксални илюзии, се появяват, когато мозъкът автоматично прави предположения въз основа на информацията изпратена от очите. Тези илюзии понякога се наричат „игри с ума“. Нееднозначните илюзии са снимки или предмети, които могат да се видят по повече от един начин. Вазата на Рубин е един популярен пример за двусмислена илюзия. Виждате ли вазата и двете лица?

Изкривяващите илюзии използват различни техники, за да направят обекти с подобен размер, дължина или кривина да изглеждат различно. Най-добрият пример за такава илюзия е тази на Мюлер-Лиер.

Линията в средата изглежда по-дълга от тази над и под нея, нали? Въпреки това и трите са напълно еднакви! Парадоксалните илюзии се появяват в резултат на снимки или предмети, които не могат да съществуват или са физически невъзможни. Парадоксалните илюзии най-често се срещат в произведения на изкуството, като тези от известния художник М. С. Ешер.

Неговият водопад е класически пример за парадоксална илюзия. Виждате ли как водата от водопада изглежда да се изкачва нагоре, преди отново да достигне върха на водопада?

Учените смятат, че оптичните илюзии са възможни, защото мозъкът ни е толкова добър в разпознаването на модели и „виждането“ на познати предмети. Нашите мозъци работят бързо, за да направят „цялото“ изображение от отделни парчета. Умните художници могат да използват тези склонности на организма ни, за да подмамят очите и мозъка ни да видят каквото всъщност не е там!

След като разбрахте всичко за това чудо, позабавлявайте с няколко готини оптични илюзии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град