Инициативи

Начало | Инициативи | „Образование за мир“ е темата на Десетата юбилейна Национална конференция за глобално образование

„Образование за мир“ е темата на Десетата юбилейна Национална конференция за глобално образование

Аз детето | 2022-08-23

„Образование за мир“ е темата на Десетата юбилейна Национална конференция за глобално образование

За десета поредна година Българската платформа за международно развитие (БПМР) организира националната конференция за глобално образование. Тазгодишното юбилейно издание е на тема „Образование за мир“ и ще се проведе съвместно със Студентски съвет при СУ „Св. Климент Охридски“. Конференцията ще се проведе в периода 10-11 септември 2022 г. в Аулата на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, бул. „Цар Освободител“ 15 в София.

„Изборът на темата „Образование за мир“ е продиктуван от убеждението ни, че след като войните започват в умовете на хората, защитата на мира трябва да бъде изградена в съзнанието на хората. Вярваме, че темата за мира е подходяща по всяко време и за всяка форма на образование, както за най-малките, така и за техните ментори и преподаватели“, сподели председателят на БПМР проф. Петранка Филева.

Организаторите съобщават, че конференцията ще съдържа три панела и три ателиета, посветени съответно на мира у дома, мира в света и мира с природата. „С помощта на университетски преподаватели и експерти ще търсим отговор на въпроса как образованието да даде на младите хора уменията и ценностите, нужни им да подкрепят култура на мира на лично, училищно и общностно ниво“, допълва Филева. Панелисти и участници ще обсъждат начини и инструменти как образованието да помогне на учениците да разбират света и да израстват като граждани, способни да се борят за демократични, справедливи и ефективни системи на национално и международно управление. Важен акцент ще бъде поставен и върху въпроса как образованието да помогне на младите хора да живеят в мир с природата и да живеят така, че да не нарушават нейното достойнство.

Традиционно в рамките на конференцията ще се проведе и официалната церемония по награждаването на тазгодишните победители в двата конкурса – „Глобално училище 2022“ и „Глобално училище в действие 2022“. На участващите в конкурса училища специални награди ще бъдат предоставени и от Международната награда на херцога на Единбург – България.

Желаещите да се регистрират за участие в конференцията, е нужно да попълнят регистрационната форма на следния линк: https://forms.gle/sntsWdMb9qUWkbay7, в срок до 17:00 часа на 4 септември 2022



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град