Инициативи

Начало | Инициативи | Изненади и специални награди очакват децата на десетото юбилейно издание на „Стара хартия за нова книга“ в София

Изненади и специални награди очакват децата на десетото юбилейно издание на „Стара хартия за нова книга“ в София

Аз детето | 2022-09-14

Изненади и специални награди очакват децата  на десетото юбилейно издание на „Стара хартия за нова книга“ в София

Десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, ще се проведе в неделя, 18 септември в София. Между 10.00 и 19.00 часа на бул. „Витоша“ №37 всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Изненади и специални награди очакват децата по време на празничната програма. Музикалните изпълнения от звездите на „Бон-Бон“ и Voice Academy, театралната постановка „Приказка за юначета с празни тумбачета“ представена от „Театър на приказката – София“, фокусите и вълшебствата на Ненчо Илчев ще забавляват участниците в кампанията. Всички малки екоинтусиасти ще могат да се включат в подготвената от Фондация „Светът на Мария“ работилница за изработка на свещи и картички. Популярни лица от ефира на Bulgaria ON AIR ще подкрепят инициативата и ще помагат на децата в избора на нови книжки. А специална фотобудка ще запечата усмивките на участниците в празничния ден.

Ден по-рано, в събота (17 септември) от 10.00 до 13.00 часа на пл. „Стефан Стамболов“ кампанията „Стара хартия за нова книга“ ще гостува в Пловдив. Специални награди и изненади ще зарадват децата, които се включат в инициативата. Празничната програма е с участието на младите таланти от Вокална група „Бамбини“, Хор „Евмолпея“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Хор „Детска китка“, Школа по съвременни танци, Школа по художествена гимнастика и джаз-балет, Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ и Вокално студио „Синтез“. Всички състави и формации са част от Общински детски комплекс – Пловдив. А постановката „Цирк“ на „Театър на приказката – София“ ще бъде специален подарък за всички малки екогерои.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ под надслов „Почисти и прочети“, насърчава грижата към природата и любовта към четенето. Началото на каузата бе поставено на 15 септември 2013 г., когато инициаторите и партньорите на екоинициативата се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Каузата е подкрепена от издателствата „Труд“, „Егмонт“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, и от „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град