Инициативи

Начало | Инициативи | Изберете бъдещата си работа и научете за нея от истински професионалисти на „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“

Изберете бъдещата си работа и научете за нея от истински професионалисти на „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“

Аз детето | 2022-09-14

Изберете бъдещата си работа и научете за нея от истински професионалисти на „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“

Двете инициативи на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН се завръщат в присъствен формат. Срещите с кариерни консултанти за ранно професионално ориентиране и участие в работилници ще съпътстват разговорите с инфлуенсъри, програмисти и специалисти с професии на бъдещето ще бъдат излъчвани и онлайн.

Събитията за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще се проведат през ноември 2022 г. Десетото издание на проекта „Гордея се с труда на моите родители“ е планирано за 1 ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 25 и 26 ноември, Базарът на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти.

Разнообразието от виртуални разходки из компаниите и онлайн включване на професионалисти ще бъде запазено, за да се даде възможност на повече деца и младежи от цялата страна да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. Същевременно, присъствената програма, която е най-вълнуваща и за изложители и за гости, се завръща. Тя ще бъде обновена, а възможността за интеракция с младежите ще направи досега им до професиите запомнящ се.

„Двете събития за младежко кариерно ориентиране представят многообразието от професии чрез срещи с доказали се специалисти за десета поредна година. Те дават възможност на младите хора да намерят своето призвание и да открият, че професионалният път може да носи голямо удовлетворение и развитие. Нашите програми показват убедително и общественополезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и прави мост между образованието и труда, създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора.“, сподели Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа.

„Гордея се с труда на моите родители“ е проект, в който компаниите отварят врати за децата на своите служители, за да ги запознаят с разнообразието от професии в една компания. Младежите имат възможност да видят родителите си в ролята на експерти, ценени със знанията и уменията си. Проектът цели да покаже, че трудът е потребност и ценност, че всяка професия е необходима за обществото и упражняването ѝ изисква придобиването на определено образование и квалификация. Заедно с професиите, компаниите ще имат възможност и да покажат „пътя на парите“ и да потърсят какви са заложбите на децата на своите служители, което често е определящо успеха в определена професионална област.

„Базар на професиите“ е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Проектът е продължение на „Гордея се с труда на моите родители“, но представя и професии извън рамките на компаниите. Заедно с традиционните, но значими за обществото професии като лекар, учител, писател, ще бъдат показани и т. нар. професии-звезди на бъдещето. Компаниите ще имат възможност да се включат с щанд, представящ дейността им и ключови за тях професии, да организират работилници за малки групи от деца и младежи. По време на Базара ще бъдат проведени и кратки срещи с кариерни консултанти за ранно професионално ориентиране.

Събитието ще се проведе в София Тех Парк на 25 и 26 ноември, като традиционно, петъчният ден ще е посветен на организирани групови посещения от училищата, както и индивидуални на деца с родители. Събота, 26 ноември, изложението е отворено за всички деца и техните родители, които имат желание да дойдат.

Очаквайте повече информация за програмата и формата на провеждане на двете събития.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град