интересно

Начало | интересно | Невероятно: дете откри 11 динозавърски яйца

Невероятно: дете откри 11 динозавърски яйца

Аз детето | 2019-07-26

Невероятно: дете откри 11 динозавърски яйца

Преди милиони, милиони години, много преди първите хора да са живели на нашата земя, тя е била дом на динозаврите. Те са праисторически влечуги, които са живели тук преди около 248 милиона години. Най-големите динозаври са били до 40 метра дълги и 15 метра високи (брахиозаври, аржентинозаври, сеизмозаври, ултразаври и суперзаври). Най-малките динозаври са били с размер на пиле. (Компсогнатус). Трудно е да се определи какви звуци са издавали динозаврите, какво е било тяхното поведение, какви са били на цвят, както и дали дадена вкаменелост е от мъжки или женски пол. Динозаврите винаги са присъствали в живота на нашата планета Земя. Дори сега, когато вече са изчезнали ние и особено учените не спираме да ги изучаваме, разглеждаме и да се интересуваме от тях. И изглежда, че колкото повече научаваме за тях, толкова по-мистериозни стават те. Оказва се, че не са само два или три вида, а много, много повече. И представете си – дори все още по някои места на нашата планета има динозавърски яйца... И вярвате или не, цели 11 от тях са открити наскоро от малко момче.

9-годишно китайче е открило 11 динозавърски яйца в град Хеюан, провинция Гунадун, близо до Хонконг, съобщава ТАСС. Големината на яйцата е 9 сантиметра, учените са установили, че те са на близо 66 милиона години. Находката е станала възможна след силните наводнения в региона. Това е дало възможност на скалите да ерозират, което е довело до разкриването на динозавърските яйца.

Детето намерило случайно едно от яйцата и веднага е потърсило помощ в местния музей. Експерти незабавно са потеглили към мястото на находката, откривайки още 10 броя от вкаменелостите. „В момента е сложно да установим на кой вид динозавър са тези яйца. Трябва допълнително да проучим яйцата“, заяви ръководителят на научния отдел към музея на динозаврите в града. Според експертите яйцата са само началото на една грандиозна находка. Очаква се в близко време палеонтолозите да започнат разкопки в района.

Прочетете и още много интересни неща за динозаврите:
10 страховито-интересни факта за Т-Рекс!
Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?
Откъде знаем как са изглеждали динозаврите, след като никой не ги е виждал?
Как са изчезнали динозаврите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град