История

Начало | История | Откъде знаем как са изглеждали динозаврите, след като никой не ги е виждал?

Откъде знаем как са изглеждали динозаврите, след като никой не ги е виждал?

Мирела Любенова | 2019-03-28

Откъде знаем как са изглеждали динозаврите, след като никой не ги е виждал?

Филми като тези за „Джурасик свят“ определено ни накараха да повярваме, че е възможно дори и сега някъде по света да се чува мощен и силен рев на динозавър! Защото вероятността дори и точно в този миг група учени да се потят над създаването на динозавър от намерено древно ДНК е може би голяма... Все пак колко развита е науката ни днес? Доста, нали? Учените умеят да правят какви ли не неща, които изглеждат като чиста магия, така че колко ли ще ги затрудни да създадат и някой и друг динозавър... Но дали ще го накарат да изглежда както трябва е основният въпрос тук. И въобще как изобщо знаем как изглеждат тези невероятни създания, след като никой от нас не ги е виждал никога? Ето това се питаме днес! Когато чуете думата „динозавър“ в главата ви веднага се появява неговия образ, но дали наистина е изглеждал така. Няма как да знаете, защото всички динозаври, които сте виждали са рисунки от учени, които също не са ги виждали. Тогава как можем да сме сигурни, че не са си ги измислили ей така един ден?

За това как биха могли да изглеждат динозаврите трябва да благодарим на така наречения палеоарт. Това всъщност е изкуство за праисторическия живот. Жанрът е от около 19-ти век. Палеохудожниците показват на хората какъв е бил светът преди да съществуваме ние. Те рисуват сцени, които включват гигантски папрати и изригващи вулкани. Голяма част от работата им обаче са образите на динозаврите! Палеохудожниците използват знанията на палеонтолозите, за да нарисуват своите динозаври колкото се може по-реалистично. Пълните скелети на динозаври са редки находки. Художниците разчитат на костите, които палеонтолозите намират и изучават с години преди да ги сглобят. След това палеохудожниците разглеждат основната форма на всеки динозавър. Има ли къси лапи? Може да е T-Rex. Какво ще кажете ако съществото има дълга шия? Това би трябвало да е брахиозавър!

Звучи лесно, нали? Сигурно и 5 годишно дете би могло да стане палеохудожник. Само че не е точно така! Костите на динозаври не казват всичко, което може да се знае за един динозавър, за да бъде образът му пълен. Например – те не могат да подскажат дали животното върви на два крака или на четири? Колко бързо е могло да тича, какви са били ноктите му? За да си отговорят на тези въпроси палеохудожниците разчитат на всичко, което може да се научи за диетата на динозаврите. Така например намерените зъби могат да подскажат дали са яли растения или месо, а може и двете. След това се започва и с предположенията, които понякога отнемат години! Например ако съществото е яло растения, вероятността да е ходило на четири крака е голяма, а ако е предпочитало месото – то най-вероятно е имало остри нокти и е било по-голямо от другите.

И с това също не се изчерпва цялата работа. После трябва да се разбере каква е била кожата на динозавъра. За целта палеохудожниците използват изкопаеми фосили. Някои добре запазени фосили дават повече доказателства от други. Например, едно от тях, намерено през 2018 г., все още е имало кожа, която е запазила цвета си.

Някога казвали ли са ви, че приличате на друг член от семейството? Същото е било и при динозаврите! Учените са открили над 700 вида динозаври и много от тях са свързани един с друг. Това да знаем кои динозаври са свързани, помага на палеохудожниците да решат как трябва да изглеждат създанията в тяхното изкуство. Те знаят, че тероподите като Т-Рекс се движели на два крака и че савроподите имали дълги вратове. Тази информация много помага! Все още ли се чудите как наистина са изглеждали динозаврите? Просто погледнете към небето! Повечето експерти днес смятат, че динозаврите са предци на съвременните птици. Може ли други животни да са се развили от динозаврите? Всеки ден откриваме нови вкаменелости. Кой знае какви връзки можем да намерим по-нататък?

Имате ли любим динозавър? Обичате ли да рисувате динозаври? Какви доказателства сте използвали, за да разберете как изглежда? Вече знаете как и сами можете да станете палеохудожници!

Прочетете и още интересни истории от света на динозаврите:
10 страховито-интересни факта за Т-Рекс!
Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?
Как са изчезнали динозаврите?
Най-смешно изглеждащите динозаври в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град