любими герои

Начало | любими герои | Невероятният Робин Худ

Невероятният Робин Худ

Аз детето | 2014-10-04

Невероятният Робин Худ

Популярна легендарна фигура още от XIV век, Робин Худ е обикновено смятан за майстор на измамите и маскировката, без да споменаваме и удивителните му умения на стрелец и боец, владеещ пръта до съвършенство (те се подразбират).

Макар подробностите от живота му да са неясни, историите за „веселия разбойник“ са разказвани от дълго време, като през поколенията към историята са се добавяли нови елементи и тя се е адаптирала. Англичаните казват, че той е грабил от богатите, за да дава на бедните. Според ранни източници мястото на неговите действия е било Йоркшайър, но в днешно време се спекулира, че идва от областта Нотингам.

Действието на историите е обикновено през 1190-те години, когато крал Ричард Лъвското сърце е на кръстоносен поход, а измамническият му брат Джон е оставен да управлява в негово отсъствие. Областта на зелената гора се смята, че е гората Шерууд в Нотингамшайър. Робин бил верен на краля, който при завръщането си го помилвал. През XVI и XVII век стрелецът бил повишен до граф на Хънтингдън под името Робин от Локсли; още по-късно се казва, че родословието му може да бъде проследено до XI век и Уолтхиъф, граф на Нортъмбърленд.

Най-ранният записан източник датира от 1420-та година. Любовта на живота му, Мариан, е добавка към историята, появила се през XVI век (първоначално е спомената от поета Александър Баркли).

Неговите врагове са обикновено хора на властта като шерифът на Нотингам и Гай от Гизборн.
Бандата на Робин Худ (Веселите мъже) се обличали в зелено и носели английските дълги лъкове. През епохата на Тюдорите Робин Худ и Веселите мъже се появявали през месец май в южна и централна Англия, карайки някои фолклористи да вярват, че корените на националния герой са още от езическо време.
Легендата разказва, че когато се разболял, Робин отишъл в манастира Кирклес в Йоркшайър, за да оставят кръвта му да тече (това било общоприета лекуваща практика през средновековието) от игуменката, която го оставила да кърви до смърт по искане на сър Роджър от Дънкастър – понякога смятан за неин любовник. Докато стоял умиращ, той поискал лъка и стрелите си, след което стрелял през прозореца и поискал да бъде погребан на мястото, където паднала стрелата. Възможно е да видите предполагаемия му гроб събота следобед, ако вземете разрешение от имението Кирклес.



Коментари
1 коментар

sibel , ,

Публикувано на 03.11.2014

aaaaaaaaaaaaaaaa ne sam 4yvala za tova imeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град