важните неща

Начало | важните неща | Нетикет – основни правила, които да спазваме онлайн, за да си прекараме добре

Нетикет – основни правила, които да спазваме онлайн, за да си прекараме добре

Аз детето | 2019-10-30

Нетикет – основни правила, които да спазваме онлайн, за да си прекараме добре

Въобще няма да си правим труда да ви питаме дали ви харесва да сърфирате в интернет. То си е ясно, не само защото в момента четете това, но и защото мрежата вече е една напълно естествена част от живота ни и много от нас не могат и да си представят как бабите и дядовците ни например издържат без електронна поща, игри, клипчета или без да потърсят отговора си на някой въпрос в интернет! Да не говорим пък колко е вълнуващо да можеш да си пишеш с приятелите и веднага, когато ти се случи нещо интересно да им го съобщиш и дори направо да им изпратиш снимка за доказателство! Това е едно от най-интересните неща в интернет и най-често правеното от всички нас в последно време – не можете да го отречете, просто защото се вижда!

Замисляйки се сериозно можем да кажем, че интернет си е почти за нас вече реалния живот. Точно както в реалния живот, има определени правила, които трябва да следвате по отношение на вашето поведение онлайн. Само защото сте на компютър и никой не може наистина да разбере кой сте или какво сте, общата учтивост диктува, че трябва да се държите по определени начини. Ние наричаме тези правила, които регулират онлайн поведението „нетикет“, което означава „Интернет етикет“.

С други думи, нетикет означава добри обноски онлайн. Също както има определени правила, които следвате, когато сте в училище или в магазина, има други правила, които трябва да следвате онлайн, за да може прекарването ви в интернет да си остане хубаво и приятно! И така, какви са правилата на нетикета? Има твърде много правила, но за да ви улесним и за да не заприличваме на скучен урок в училище, сме ви събрали някои от най-важните, които трябва да имате предвид:

  • Не забравяйте златното правило: отнасяме се към другите така, както искаме да се отнасят с нас. Никога не забравяйте, че тези, с които общувате онлайн, са истински хора с истински чувства. Това може лесно да се забрави, когато просто гледате екрана на компютъра. Онлайн комуникацията, използваща само думи, може да бъде безлична, тъй като обикновено не можете да видите изражения на лицето, жестове или да чуете гласа на човека. Затова бъдете наясно с думите си и ги използвайте внимателно, защото в киберпространството думите ви могат да живеят много по-дълго, отколкото бихте предположили!
  • Действайте онлайн по същия начин както бихте направили и в реалния живот. Ако не правите нещо в реалния живот, не го правете и онлайн!
  • Винаги знайте къде се намирате. Когато посещавате нов уебсайт, отделете време, за да се огледате и да видите как другите се държат в него. Това ще ви помогне да получите представа дали искате да бъдете в този сайт и ако го направите, как да го направите правилно.
  • Използвайте уменията си за писане! Да, граматиката и правописът се зачитат и онлайн. Когато вашите думи определят вашето онлайн присъствие, използвайте ги умело и внимателно! Ако имате нужда от помощ за правопис и граматика, вземете книга или си припомнете уроците от училище. Заслужава си!
  • Споделете знанията си! Интернет съществува, за да помогне на всички потребители да получат знания. Ако знаете нещо интересно, не пазете знанията си за себе си. Споделете го с другите – това е главната цел на интернет!
  • НЕ ВИКАЙТЕ! Използването само на главни букви. В интернет това е еквивалент на крещене, така че не използвайте само главни букви, освен ако наистина не възнамерявате да ИЗВИКАТЕ НЕЩО!
  • Не спами другите. Ако получите шега по електронната поща, не се колебайте да я споделите с няколко приятели, които знаете, че оценяват тези типове имейли. Но не го препращайте на всички в адресната ви книга. Много хора не обичат да получават вицове по имейл или просто нямат време да ги четат.

Това са само някои от правилата на нетикета. Те се променят с течение на времето, тъй като технологиите напредват и се използват нови приложения за интернет. Но използвайте здрав разум и се отнасяйте към другите така, както искате да се отнасят с вас, светът ще бъде по-хубав! Дайте приноса си за това!Коментари
1 коментар

Филип , 12 г.,

Публикувано на 30.03.2020

ЗДРАВЕЙТЕ

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град