малък готвач

Начало | малък готвач | Не можеш да не опиташ: вкусни и очарователни бисквитки бухалчета!

Не можеш да не опиташ: вкусни и очарователни бисквитки бухалчета!

Аз детето | 2016-11-22

Не можеш да не опиташ: вкусни и очарователни бисквитки бухалчета!

Това е една симпатична, лесна и дори забавна за приготвяне рецепта, която можете да си направите с мама, баба или по-голямата ви сестра. Освен че са леко хрупкави и превъзходни на вкус, тези бисквитки са и доста очарователни, защото приличат на бухалчета. Подходящи са за лека закуска, за чай, че даже и за кафе за приятелките на мама. Ако пък решите да ги направите покрай Коледа или рожден ден стават идеална добавка към подарък за скъп приятел или роднина. Няма кой да им устои.

Необходими продукти:

  • половин бучка масло
  • 1 чаена чаша захар и още две супени лъжици захар
  • 1 яйце
  • 1 пакетче ванилия
  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 кафеена лъжичка сода
  • 20 цели бадема
  • 1 млечен шоколад
  • половин пакетче филирани бадеми
  • щипка сол
  • какао
  •  

Ще ви трябват й:

  • дълбока купа
  • тенджерка
  • хартия за печене
  • тава
  • чаша за чай или такава с по-голям отвор
  • лъжица или бъркалка
  • нож за тесто или шпатула

Приготвянето е почти като рисуване.

Както ви казахме, все пак е добре да имате и асистент под ръка, особено за печенето. Иначе следвайте стъпките и ще се получи идеално и вкусно:

1. В дълбоката купа сложете маслото и чашата захар и бъркайте докато се смесят хубаво. Разбира се след като маслото е студено няма как захарта да се разтвори, но трябва да бъркате дотогава, докато стане на гъста каша. Това отнема не повече от 8 минути.

2. Към тази смес прибавете яйцето и ванилията. Един полезен трик е да счупите яйцето в отделна купа и след това да го добавите към продуктите. Това се прави, защото ако е развалено, може да развали и цялата смес, и пак разбъркайте за около 8 минути.

3. След това към тази смес добавете щипка сол, сода и малко по малко брашното. Сипвате малко брашно, разбърквате, после още малко и така докато не изсипете всичко. Ако случайно сместа е много гъста и не прилича на тесто, не се тревожете, просто добавете 2-3 супени лъжици студена вода и готово.

4. След това внимателно извадете тестото от купата и го сложете върху масата. После ще трябва и да я избършете, но си струва. Внимателно с ръка притискайте тестото, докато заприлича на огромна палачинка. Ако пък не искате да изцапате масата, можете да постелите хартия за печене.

5. С помощта на чаша или пък кръгла форма за сладки изрежете кръгчета от тестото. Знаете как – притискате чашата към тестото и леко завъртате. Вадите кръгчето и така правите докато има място. Накрая взимате остатъците от тестото, събирате ги на топче и повтаряте процедурата с палачинката и кръгчетата, докато не остане толкова малко, че не става. Но имайте предвид, че трябва да ви остане известно количество от тестото. Може би е добре дори да си отделите една малка топка от него преди това.

6. Постелете хартия за печене на дъното на тавичката и наредете тестените кръгчета върху нея, на известно разстояние едно от друго.

7. Сега от отделеното тесто правите малки топчета и ги слагате в единия край на кръгчето. Това ще са очите. Вътре в тях поставяте малки парченца млечен шоколад. Ако имате асистент ще е супер. Помолете го да нареже парчета шоколад така, че да имат формата на малки кръгчета. Поставяте парчета шоколад вътре върху тестените топчета и леко притискате.

8. Взимате бадемче и го поставяте между така направените очи с по-тясната страна към тестото.



9. След това от двете страни притиснете леко чашата към тестото, но съвсем леко, не искаме да го отрежем, а просто да се отбележи. Получава се полукръг. Така направете и от двете страни на всяко бухалче.

10. След това направете и краката като от долната страна на кръга закрепите общо 6 филетирани бадема по три заедно.

11. Почти накрая с помощта на нож за тесто или по-остра шпатула направете различни линии нагоре и надолу до полукръговете, които направихте малко по-рано.

12. Накрая поръсете тази част с малко какао и захар.

13. Така правите с всяка бисквитка. Бавно е, но пък резултатът е невероятен.

14. Поставете така направените бухалчета за около 15 минути в хладилника.

15. През това време загрейте фурната на 170 градуса.

16. Сложете бисквитките да се пекат за 15 до 20 минути. Най-добре ще разберете кога точно са готови, ако видите, че бадемите са станали златистокафяви, а шоколадът се е разтопил. Тогава изключете фурната и ги оставете малко да изстинат.

Накрая можете да ги извадите, да ги снимате, да се порадвате на кулинарния си шедьовър и да се насладите на вкуса им с топъл чай или пък голяма чаша мляко. И не забравяйте да оставите малко и за кафето на родителите ви!

Опитайте още:
Шоколадови шарени бисквити
Бисквитки от дъгата
Плодово-зеленчукови бисквитки за чудесен старт на деня
Бисквитени човечета



Коментари
1 коментар

gergana dimitrova , 8 г.,

Публикувано на 06.01.2017

защо след 15 следват 13,14,15

От редакцията: Объркала ни се е номерацията, ще си я поправим.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град