малък готвач

Начало | малък готвач | Най-вкусните тиквички, които сте опитвали някога – като пържени картофки

Най-вкусните тиквички, които сте опитвали някога – като пържени картофки

Мирела Любенова | 2018-07-10

Най-вкусните тиквички, които сте опитвали някога – като пържени картофки

Всеки обича пържени картофки – дори и възрастните никога не биха отказали порция от тях, колкото и да ви убеждават в обратното. Знаем, че когато някой ви попита кой ви е любимият зеленчук, веднага се сещате за хрупкави топли картофки. Още повече, че те не само са идеална гарнитура към всичко, но дори са още по-вкусни, когато се хапват и така. За съжаление обаче, колкото и банално да звучи, истината е, че много от най-вкусните неща са най-вредните и това с пълна сила се отнася и за хрупкавите картофки. Естествено, че понякога можете да си хапвате от тях, но само понякога. И знаете ли, ние открихме една прекрасна рецепта, която по нищо не им отстъпва нито на външен вид, нито на вкус! Вместо картофи използвахме тиквички, а вместо пържене – печене. Резултатът обаче си е все така вкусен, опитайте и се уверете сами!

За да си приготвите тази вкусна идея ще ви трябват:

  • 3 големи тиквички
  • 2 филийки препечен хляб или пък сухари
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 1 супена лъжица зехтин

Ще ви трябват също:

  • тава
  • хартия за печене
  • нож и дъска за рязане
  • купичка
  • вилица

Приготвят се наистина лесно! Единственото, което трябва да имате предвид, е че ако още не сте овладели напълно рязането с нож можете да помолите за помощ. Иначе с всичко друго ще се справите и сами! Ето как!

Първо измийте тиквичките добре. Най-сигурно е няколко пъти, защото когато растат близо до земята, често има пръст по тях, а подправка пръст не е добра идея. След което сложете една от тях на дъската за рязане и първо разрежете тиквичката на две половини по дължина. След това всяка половина на още две по широчина. Накрая всички парчета нарежете на ленти с дебелина от около два пръста.

След като сте свършили с рязането или пък вашият помощник го е направил, на дъното на тавичка постелете хартия за печене. Най-накрая в купичката счупете яйцето и го разбийте с помощта на вилица. Не е нужно да е много – колкото жълтъкът и белтъкът да се разбъркат. Сложете вътре и щипка сол, 1 супена лъжица зехтин, както и 2 препечени филийки или няколко сухара, като ги нароните на трохи. И естествено отново разбъркайте! Накрая сипете от сместа върху всяка тиквичка, като ги обръщате и от двете страни!

Сега остава да изпечете: на 200 градуса за около 10 минути! Стават чудни и хрупкави! Но нашият съвет е, когато 10-те минути изтекат да не ги вадите веднага от фурната, а да ги оставите още известно време, докато изстинат. Така хем няма да се опарите, хем ще бъдат готови за хапване след като се извадят, хем ще станат още по-вкусни.

Накрая можете да ги хапвате с кетчуп или сирене – също като пържените картофки, но много по-полезно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град