Лаборатория

Начало | Лаборатория | Науката зад звука: направете си експеримент със звукови вълни

Науката зад звука: направете си експеримент със звукови вълни

Аз детето | 2018-03-29

Науката зад звука: направете си експеримент със звукови вълни

Любима песен, гласът на мама, когато ни пожелава добро утро или лека нощ, звукът на последния учебен звънец за деня, веселото чуруликане на птичките или настоятелното мяукане на котката ни, която иска нещо... Всички тези и още много звуци са около нас всеки ден, непрекъснато. Надяваме се, знаете, че ние ги чуваме и осъзнаваме благодарение на вълни. За разлика обаче от вълните в морето, които можем да видим и дори усетим ако ни залеят, звуковите вълни са невидими. Никой не може да ги види, но това не означава, че не съществуват и че не можете да си направите с тях един интересен и чудесен експеримент. Много бихме искали да ви предложим начин чрез който да ги видите, но за съжаление това е невъзможно.

Все пак можете да ги чуете по начин, който никога не сте и подозирали и да се убедите в тяхното съществуване. В начинанието ще ви помогнат една лъжица, малко връв и разбира се един от най-чувствителните органи на човешкото тяло ушите. Ще видите колко е интересно. Също си вземете и една линия, няма да мерите нищо, но благодарение на нея лъжицата може да издаде най-добрите звукови вълни.

Първото, което трябва да направите е да отрежете достатъчно дълга връв. За съжаление не можем да ви кажем колко точно, защото зависи от това колко високи сте. Затова измерете сами. Имайте предвид, че ще ви трябва толкова, че да можете да сложите част от нея около ушите си и в същото време тя трябва да виси почти до колената ви. Така че просто измерете!

След това някъде по средата трябва да направите и примка за лъжицата. Това е лесно! Просто с две ръце хванете двата края на конеца и ги кръстосайте. След това хванете единия край, както са кръстосани и и го пъхнете отдолу. А после просто стягайте, но внимавайте. Малко преди да стане съвсем на възел спрете и пъхнете горната част на дръжката на лъжицата в примката, а след това стегнете хубаво, така че лъжицата да не падне.

Накрая хванете двата края на връвта и леко ги увийте зад ушите си, все едно си закрепвате слушалки. След това се изправете ако вече не сте го направили и ударете лъжицата с линията. Това ще предизвика вибрации и... няма как да не чуете и усетите нещо по-необичайно. Ето това са звуковите вълни!

Сега малко наука:

След като ударите лъжицата, както вече разбрахте, предизвиквате в нея вибрации и съответно от тях произлизат и звуковите вълни. Те „пътуват“ от лъжицата по конеца до ушите ви, вместо да се разпространяват по въздуха около вас и затова можете да чуете и усетите по-добре. В случая връвта действа като проводник за звука. В зависимост от размера на лъжицата и дължината на връвта, звукът ще се чуе по-високо или по-ниско. И тъй като връвта позволява на звуковите вълни да продължат да пътуват, звукът на лъжицата ще резонира или ще отекне, което означава, че те ще продължат известно време, след като сте ударили лъжицата.

Сега вече сте подготвени да прочетете също:
Как чуваме звука
Когато силният звук е твърде силен
Музикален експеримент
Гласът на всеки е различен, но защо?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град