Лаборатория

Начало | Лаборатория | Музика с обикновени предмети направете и до насита се веселете

Музика с обикновени предмети направете и до насита се веселете

Аз детето | 2018-06-11

Музика с обикновени предмети направете и до насита се веселете

Харесвате ли да слушате музика? Независимо дали вкусът ви клони повече към хип-хоп, поп, рок, джаз, класическа музика или нещо съвсем друго, със сигурност има музикален стил, който редовно донася наслада на ушите и мозъка ви. Някои хора обичат да слушат музика толкова много, че това въобще не им е достатъчно и така накрая дори се научават да я правят. Със сигурност сред вас има много талантливи музиканти, които свирят на различни инструменти или пък пеят прекрасно. Повечето от вас обаче със сигурност са установили, че не се нуждаеш от пиано или китара, за да правиш музика. Доста от обикновените предмети, които се намират около нас също могат да бъдат използвани за възпроизвеждане на ритъм. Ако някога сте тропали с пръсти по кофа или пък дори по масата със сигурност сте установили, че не ти трябват барабани, за да възпроизведеш нещо, което не е просто случайно тропане.

Можете също така да направите музика със стъклена или пластмасова бутилка. Ако никога не сте опитвали то опитайте да махнете капачката на пластмасова празна бутилка и да духнете в нея. Със сигурност ще чуете дебел звук, който с малко старание и опити можете да преобразите в мелодия. При това бутилките не са единствените такива предмети. Можете още днес да опитате да изсвирите мелодия и със стъклени чаши пълни с различно количество вода. Може би сте виждали във филмите подобен номер? Е, той не е само режисьорска измислица и в действителност ако чашите са стъклени и ги напълните с правилното количество вода ще се чува различен тон от всяка от тях, ако прокарвате мокър пръст по ръба им. Опитайте! Лесно е! Просто вземете няколко стъклени чаши, напълнете ги с вода, намокрете пръста и внимателно с кръгови движения го прокарвайте по ръба на чашата. Несъмнено след няколко пъти ще започнете да чувате звук. Ако сте малко по-търпеливи, можете и да ги нагласите така, че да изсвирите цяла мелодия.

Но как точно чашите правят музика? Този ефект е по-известен като резонанс! Чашите, особено чистите кристални стъкла, имат естествена честота, с която вибрират. Когато прокарвате пръста си по ръба на стъклото, той причинява допълнителни вибрации. Когато тези вибрации съвпадат с естествената честота на стъклото, вибрациите могат да се увеличат до точката, където можете да чуете тон. Специалният произведен тон варира в зависимост от много различни фактори, включително качеството на стъклото, неговата дебелина и колко, ако има такава, е водата в чашата. Всъщност, различни тонове могат да бъдат произведени чрез поставяне на различни количества вода в няколко различни чаши.

Въпреки че няма да откриете, че съвременни музиканти използват кристални чаши на концерт, те са били популярни за създаването на музика за кратко време отдавна. Явлението резонанс е открито от Галилео и хората създават музикални ноти с чаши доста активно по времето на Ренесанса. В действителност, комплекти чаши произведени специално за възпроизвеждане на музика, били популярни в Англия в началото на 1700 година. Така бил измислен дори и инструмент наречен стъклена хармоника, който бил много популярен в Германия по онова време. Въпреки че популярността ѝ не издържа много дълго, хармониката направила впечатление на творци като Моцарт и Бетовен, които написали музика, която да се изпълнява специално на нея и на стъклени чаши. Така че ако искате поне за миг да се почувствате като тези музикални гений опитайте – най-малкото гарантираме, че ще ви е доста интересно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град