Лаборатория

Начало | Лаборатория | Как покълват растенията разбери и в истински ботаник се превърни

Как покълват растенията разбери и в истински ботаник се превърни

Аз детето | 2018-04-23

Как покълват растенията разбери и в истински ботаник се превърни

Мислили ли сте как точно едно малко, нищо и никакво семенце може изведнъж да се превърне в красиво цвете или пък огромно дърво, което да ражда вкусни плодове? С настъпването на пролетта нямаше как да не ви зададем този въпрос. Все пак сега всичко оживява и е пълно със зеленина. Вярвате или не, малките семенца и коренчета дълго са чакали под земята, за да посрещнат топлото пролетно слънце. Ясно е, че знаете, че всяко растение има семенце и корен, но имали ли сте възможността някога да наблюдавате как се появяват тези корени и как семенцето покълва... Убедени сме, че повечето от вас не са предвид факта, че всичко това се случва под земята и е бавно. Бавно, но безкрайно интересно и затова ви предлагаме още сега да се превърнете в истински ботаник и да наблюдавате този невероятен процес!

Този експеримент е много прост така че дори и най-малките от вас могат да го направят сами. Просто ще са ви нужни:

  • няколко бобчета или пък грахчета, но задължително сурови (може и леща)
  • стъклен буркан
  • памук или тоалетна хартия

Сега е време за опити:

Първото и най-важно е да огледаш добре семената. За да се получи, те трябва да са здрави и да нямат наранявания или пукнатини по себе си. Всъщност всеки експеримент на най-добрите учени в света започва така – с оглед и избор на най-добрите материали. После намокрете хубаво памука или тоалетната хартия и напълнете буркана с нея. Хубаво е върху буркана да няма етикети, защото ще ви пречат да виждате. Също така не натъпквайте памука или хартията, просто ги поставете вътре, така че да остане място и за въздух.

Накрая пуснете и семенцата. Хубаво е те да не са най-отгоре, а по-долу между слоеве памук или хартия. Това ще стане лесно, като просто ги пуснете по-към стените на буркана.

Буркана трябва да поставите на перваза на прозореца, защото растението ще има нужда от слънчева светлина, за да покълне. След това всяка сутрин или вечер отделяйте по малко време, за да го наблюдавате. Ще видите как се променя с всеки ден, макар и бавно. За още по-забавно можете да използвате и няколко буркана с различни бобови растения или пък дори семена за цветя или други зеленчуци от магазина. В този случай не забравяйте да надпишете всеки буркан с какво растение е – за по-ясно. Още по-интересно ще бъде ако си направите и специална тетрадка, в която да описвате или пък просто да нарисувате набързо как растението се променя ежедневно. Отбелязвайте кой ден му е. Първи, втори и т. н. Ако внимателно следите семената, ще забележите как се променят формата и размера им. И след няколко дни те ще покълнат.

След като пораснат можете да ги пренесете в саксия с пръст и да видите как ще цъфнат, а кой знае, може дори да ви родят едно бобче, леща или грахче. Разбира се за целта не трябва да забравяте и да ги поливате. Накрая пък можете дори да покажете тефтерчето на учителката по биология. Тя ще бъде доста впечатлена и гуууурда (както казва майката на Гъмбол) с вас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град