интересно

Начало | интересно | Науката като изкуство – как изглеждат невроните в мозъка ни и кристал на витамин C?

Науката като изкуство – как изглеждат невроните в мозъка ни и кристал на витамин C?

Аз детето | 2021-06-22

Науката като изкуство – как изглеждат невроните в мозъка ни и кристал на витамин C?

Как изглеждат невроните на човешкия мозък, кристал на витамин С, 560-кратно увеличение на яйцето на пеперуда? Отговорите на тези въпроси, под формата на картини, могат да бъдат видени на изложба в галерия „Little Bird Place“ в София. Тя е единствената галерия у нас, посветена на природата и екологията. Последният проект, който от утре ще бъде представен, е международна изложба „FIGURE 1.A. - изкуството на науката“.

„Инициативата обединява изкуството и науката по един любопитен начин – елементи от реалността, които са невидими за човешкото око, стигат до образи, които имат много висока художествена стойност. Целта на изложбата е да създаде условия по-широката публика да общува по нов начин с науката“, заяви в студиото на „България сутрин“ галеристът Антоанета Куик.

България е първата държава извън Швейцария, в която изложбата гостува. Благодарение на Венета Герганова, която е изпълнителен директор на изложбата. „Тя се подрежда ежегодно през последните 5 години. Всяка година се прави конкурс за картини от цял свят и жури подбира произведенията, които да бъдат изложени“, обясни Венета Герганова.

„Една от картините показва невроните в човешкия мозък – сложността на мозъчната тъкан. Използват се различни оцветители на отделните клетки, които се свалят една по една и се сливат в едно изображение, за да се създаде картината“, обясни изпълнителният директор на изложбата пред Bulgaria ON AIR. Тя уточни, че понякога много ефектни картини се получават от лесни експерименти и не е задължително всяко изображение да е плод на сложни научни дейности. „Хората, които се занимават с наука, имат способността да видят елементи, които са невидими с човешко око. И стигат до образи, които наистина са впечатляващи. Това е визуално пътешествие“, сподели кураторът Радослав Механджийски.

Идеята за галерията освен за представяне на съвременно изкуство по един нов начин и ново общуване с аудитория и артистите, е и връзката с природата. Изложбата се открива на 23 юни. Гледайте целия разговор във видеото.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град