интересно

Начало | интересно | Вулканът Етна расте! Става по-висок!

Вулканът Етна расте! Става по-висок!

Аз детето | 2021-08-12

Вулканът Етна расте! Става по-висок!

Етна, величественият вулкан, извисяващ се над брега на остров Сицилия, е най-впечатляващата природна забележителност на острова – страховитият му силует се вижда от голямо разстояние. Вулканът е и най-големият активен вулкан на континента Европа. Първото исторически доказано изригване на лава от Етна се е състояло около 1226 година преди новата ера. То е било толкова впечатляващо, че е оставило засенчено небето на тогавашния Рим дни наред. Никой не би си представил, че на такова място може да има нещо друго освен лава, но това изобщо не е така. По склоновете на огромния вулкан растат палми, кактуси, агаве и дори овощни дървета засадени от хората. Освен това има и редки видове, които се срещат само там.

Оказва се обаче, че това не е единственото нещо с което Етна може да ни впечатли!

Вярвате или не, оказва се, че през последните години вулканът е станал и по-висок! Явлението е в резултат на многобройните изригвания, които се случваха напоследък, предадоха световните информационни агенции. Кратерът от североизточната страна е смятан от десетилетия за връх на вулкана. Сега обаче този от югоизточната страна е по-висок, казват от италианския Национален институт по геофизика и вулканология след анализ на сателитни снимки. Учените са разгледали изображения направени в периода от 13 до 25 юли. Чрез тях те установяват, че върхът на Етна е на 3357 метра над морското равнище. Възможността за допусната грешка е до три метра. През 80-те години върхът на вулкана на североизточния кратер достигна максимална височина от 3350 метра. Заради свлачища обаче тя намаля до 3326 метра през 2018 г.

Етна се намира на италианския остров Сицилия и от февруари месец многократно изхвърля гореща лава и пепел. Регистрирани са общо 50 изригвания. Тази дейност е оставила отлагания по югоизточния кратер, което е довело до увеличаване на височината му. Междувременно кратерът от североизточната страна е намалял, защото през годините ръбовете му са започнали да се рушат. Вулканичните изригвания на Етна, които често са впечатляващи, причиняват ограничени щети. Понякога се налага летището в Катания да бъде затваряно заради пепел по пистата.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град