сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Напълно ядлив пластилин по тайна рецепта

Напълно ядлив пластилин по тайна рецепта

Аз детето | 2017-02-07

Напълно ядлив пластилин по тайна рецепта

Шшшшт! Не показвайте това на никой друг и вижте дали някой не наднича тайно към монитора ви, защото сега ще ви разкрием една голяма тайна. Знаете ли, че можете съвсем сами да си направите пластилин, който се яде... Говорим сериозно, ама напълно сериозно. Преди известно време бяхме пленени от една реклама, която ти казва, че можеш да си правиш сладолед от пластилин. Сигурно обаче се досещате колко бяхме разочаровани, когато се оказа, че това е просто за игра и не можеш да го изядеш наистина. Това не е честно и е толкова заблуждаващо. Бяхме доста разочаровани, докато не открихме тази направо невероятна рецепта за ярък пластилин, с който не само можеш да правиш каквито ти се искат фигурки, но и да опиташ как  е на вкус. Трябва да ви предупредим, че не е сладък като захарен памук например, но пък определено може да задоволи любопитството ви какъв вкус има пластилина. Освен това е много по-забавно и интересно сами да си го направите. 
 
Готови ли сте за неочаквани изненади? Да започваме!
Ще са ви необходими:
2 пакета маршмелоу
2 супени лъжици царевично нишесте
1 супена лъжица олио или зехтин
боя за храна в различни цветове
пластмасови купички – броя зависи от това колко цвята искате да направите, плюс една допълнителна
лъжици – за всяка купичка
 
Нека магията да започне:
В купичка сложете бонбоните, царевичното нишесте и зехтина (олиото). След това ги поставете в микровълновата на максимални градуси за не повече от 30 секунди. Когато времето изтече изчакайте  още 30 секунди преди да извадите купичката, за да не е прекалено гореща и внимателно разбъркайте. Така че да се получи бяла разтеглива каша, след това към нея малко по малко добавете и нишестето, като непрекъснато разбърквате.
 
 
Така вашата смес трябва да стане малко по-твърда, но все още достатъчно разтеглива. Накрая във всяка купичка сипете по 3-4 лъжици от тази смес и добавете съответния цвят боя за храна, който сте решили. Колкото повече капки добавяте толкова по-тъмни ще стават и цветовете и разбъркайте отново хубаво, докато цялата смес не се оцвети. Накрая оставете вече почти готовия си пластилин за 2-3 минути да почине и да се изстуди и сте готови.
 
Имате красив, домашно направен и ядлив, макар и не чак толкова вкусен пластилин. 
 
 
Нашите съвети:
  • Ако случайно сместа ви е твърде лепкава, добавете още малко царевично нишесте.
  • Имайте предвид, че при използването на боята за храна, ако вкъщи е прекалено топло може да остават бледи петна от боя по масата или повърхността по която играете, затова най-добре използвайте пластилина върху дъска, хартия за печете или силиконова подложка. 
  • Може да се съхранява в хладилник не повече от 2 седмици. 

Вижте още:
Сготви си забавление: кинетичен пясък по домашна рецепта
Превърнете старите пастели в космически



Коментари
4 коментара

Стеляна Гачева, 12 г.,

Публикувано на 08.02.2017

До редакцията: Извинете, можете ли да направите статия на тема идеи за Св.Валентин, защото искам много да изненадам мама и татко за годишнината им, която е на 14 февруари. ПС: Страхотни сте!! Продължавайте в същия дух!:-)

Тифани Добрева Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 16.02.2017

Изглежда толковава гадно вобще няма да го опитам

Моника , ,

Публикувано на 28.04.2017

Не вярвам на подобни неща - пластилин, който може да се яде. Иначе защо да "видим дали някой не гледа в монитора"? Такова нещо е н-е-в-ъ-з-м-о-ж-н-о. Или е само пластилин, или е нещо #странно# на вкус

Северина , ,

Публикувано на 28.07.2020

Чудесна идея за нашите мъничета, на които няма как да обясниш, че не може да се яде. Дадох рецептата на една приятелка англичанка, която също много се впечатли и започна да прави за своето момиченце.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град