Лаборатория

Начало | Лаборатория | В чудния свят на растенията: експерименти направи и какво е осмоза научи

В чудния свят на растенията: експерименти направи и какво е осмоза научи

Аз детето | 2018-08-08

В чудния свят на растенията: експерименти направи и какво е осмоза научи

Ще ви зададем една гатанка! Готови ли сте? Дишам, но нямам нос... Пия вода, но нямам уста... Какво съм аз? Можете ли да се сетите, ама как не!? То е толкова просто! Ще ви подскажем малко. Зелено е и е навсякъде около нас – сега вече няма как да не се сетите! Растенията са наистина чудновати творения на природата! Само се замислете! Често не ги забелязваме, но те са навсякъде около нас – не говорят и не се движат, но в същото време са живи. Нямат уста или нос, но пък дишат! Всички знаем как става това – поглъщат въглероден диоксид и „издишат“ кислород благодарение на процес наречен фотосинтеза. Също пият и вода. Тя им е толкова необходима, колкото и на нас! Чудна работа! Ясно е, че пият благодарение на корените си, но как става това? Все пак водата не се движи отдолу нагоре, нали? Тогава как успяват, да я погълнат? Можем да продължим да си задаваме подобни въпроси до безкрай, но вместо това решихме да проверим този процес с няколко забавни експеримента. С нас ли сте, малки учени? Тогава нека да започваме!

Ще ви представим цели 3 експеримента. От тях естествено вие можете да направите всички или един, който ви харесва най-много. Каквото и да решите ви обещаваме, че ще е много интересно!

Експеримент #1

Тук всичко е много просто и може би най-вероятно повечето от вас вече са го виждали или правили, но въпреки това винаги е интересно да се опита. Да не говорим че резултатът е много красив на външен вид. Тук ще наблюдавате най-вече движението на водата и ще разберете какво точно означава осмоза. За целта ще ви е необходимо някакво бяло цвете – няма значение какво, кана с вода и боя за храна. Сигурно вече се досещате накъде бием... Точно така – сипете малко боя за храна в каната или вазата и в нея потопете цветето. Отначало нищо няма да се случи, но след няколко часа ще видите как жилките по листата и краят на самите листа се оцветяват в цвета на водата. Е, ето така пият растенията или поне виждате, че това, което пият отива чак до самите им листа! Този процес се нарича осмоза!

Осмозата представлява спонтанно преминаване на молекули на разтворител (например вода) през полупропусклива преграда от страната с по-ниска концентрация към страната с по-висока концентрация на разтвора. По точно същия начин чистата вода (или в случая оцветена, но пак си е чиста) прониква през клетките на цветето, понеже в него се намира по-концентрирана течност и така то пие. Знаете ли обаче, че съществува и процес наречен обратна осмоза? Следващият ни експеримент е специално за него!

Експеримент #2

За него ще ви трябват настърган морков, две чинийки и шепа захар! Разпределете настъргания морков в две чинийки. Едната част посипете със захар, а другата оставете така. Както се очаква в началото няма да стане нищо – с повечето експерименти е така, нищо хубаво и интересно не става бързо и веднага. Но след един час ще забележите как морковът без захар е останал почти свеж, докато този със захар – точно обратното. Обратна осмоза! Получава се така, защото плътността на втория морков е увеличена заради веществото (захар) и течността както вече разбрахте е излязла навън, в чинийката където има по-малко плътност. Лесно и интересно!

Експеримент #3

С него просто ще затвърдите това, което научихте за тази прословута осмоза. Всъщност този опит е доста популярен, защото е измислен от Айнщайн – интересно, нали? За него ще ви трябват три чаши пълни с вода, сол и три резенчета картоф. Ето и какво точно да направите! В първата чаша поставете едно картофче и това е всичко. Във втората сипете една лъжица сол, разбъркайте да се разтвори, сложете едно картофче и това е. В последната сипете три лъжици сол, пак разбъркайте и пак сложете картофче. След това просто наблюдавайте!

Какво се случва? В първата чаша картофът си остава на дъното! Можете ли да се сетите защо?

Във втората чаша отново остава на дъното, но като че ли е по-голям. Задаваме ви пак същия въпрос – защо? В третата пък плава на повърхността – ей, колко интересно, чудим се защо. Можете ли да ни отговорите?

Ето, наши смели професори, неусетно разбрахме как растенията пият вода – благодарение на процес наречен осмоза. Сега можете да покажете това и на приятелите си – ще останат очаровани от това колко сте умни!

Ако всичко това ви беше интересно, то не пропускайте да видите също:
Най-странните и редки растения в света
Три растения, които могат да ви победят в играта на криеница
Какво са коралите, животни, растения или скали?
Как растенията знаят кога да цъфнат?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град