покани

Начало | покани | Много конкурси и карнавално шествие очакват посетителите на петия национален фестивал на белия щъркел

Много конкурси и карнавално шествие очакват посетителите на петия национален фестивал на белия щъркел

Аз детето | 2012-03-24

Много конкурси и карнавално шествие очакват посетителите на петия национален фестивал на белия щъркел

На 25-ти март (неделя), на пл. „Св. Иван Рилски-1922” в село Мрамор – Район „Връбница” на Столична община ще се проведе Петият национален фестивал на белия щъркел.
От 10.30 ч. ще се проведе карнавално-маскарадно шествие с участници от цялата страна. Официалното откриване на фестивала е в 11.00 ч., а конкурсната програма започва в 11.20 ч.

Във Фестивала на белия щъркел 2012 могат да участват без ограничение индивидуални участници и колективи в три групи: деца до 7 години, деца от 7 до 14 години, участници над 14 години. В програмата са предвидени конкурси: за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм във всяка една от възрастовите групи, най-добро групово представяне конкурс за детска рисунка на тема „Опазване на природата”, конкурси за изпълнение на песен, танц или сценка, посветени на идването на пролетта, на белия щъркел и опазване на местообитанията му, най-добро индивидуално участие в конкурсната програма.

Фестивалът е традиционна инициатива на сдружение “Обществен съвет – Мрамор” и се организира от организационен комитет включващ кметство Мрамор и Район “Връбница” на Столична община, Читалище “Св. Иван Рилски -1922” - Мрамор, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор”, “Българското дружество за защита на птиците”.
Избирането на село Мрамор за постоянно седалище на фестивала е свързано с факта, че близките влажни зони са обиталище на най-голямата и най-разнообразна птича популация по пътя Via Aristotelis в Софийската котловина. В района са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени по ЗБР, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в Приложение 1 на европейската Директива за птиците(79/409)., а в самия Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида „бял щъркел” (Ciconia ciconia) в Софийското поле.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град