приказки от деца

Начало | приказки от деца | Маймунката Тики

Маймунката Тики

Цветина | 2006-08-14

Имало една маймунка, която имала свой най-добър приятел – слончето Боби. Тики не искал да каже кой смятал за най-добър приятел, но се опитал да покаже. Тики мразел водата и един ден докато се разхождали, Боби взел вода и я изсипал над Тики. Маймунката се обидила, но нищо не казала. Видели банан и Тики го взел. Боби казал:

– Този банан е мой – аз първи го видях.

– Но ти мразиш банани. – казал Тики.

– Вече обичам. – след това изречение, което наранило малката маймунка, Боби взел банана и си тръгнал. Тогава Тики натъжен седнал да плаче. Появил се един слон с банан и казал:

– Ще ти помогна да си отмъстиш. Слонът Боби ще изчезне от гората, ако види хората. Те ще го намерят и ще му вземат козината, а месото ще го използват за храна. Аз се казвам Мамбо.

– Съгласен съм, само да намерим слона и хората.

Дълго търсили и хората, и Боби. Накрая Слончето се озовало в капана, а след пет минути хората щели да ги намерят. Тогава маймунката си спомнила всичко. И тръгнала да скача по дърветата, за да стигне слона и да му каже за хората. Накрая го стигнала и казала:

– Хората идват. Ще те изядат. Бягай!

Тогава един човек казал:

– Маймунке, дръпни се! – но Тики застанала пред слона и тогава с острието я проболи. Слонът се приближил до Тики и попитал:

– Защо го направи?

– Ти имаш семейство, а аз нямам. Не сгреших с най-добрия си приятел Боби.

Тогава маймунката затворила очите завинаги и сякаш времето спряло.

Тогава дядо Петьо затворил книгата и казал: "Сега деца какво разбрахте?"

– Че приятелството е вечно, че казал ли си "Ти си ми най-добрия приятел", то значи, че си го обмислил завинаги и също...

Другият извод го преценете сами.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град