новини детски

Начало | новини детски | Картина на 12-годишно българче ще полети в Космоса

Картина на 12-годишно българче ще полети в Космоса

Аз детето | 2023-11-03

Картина на 12-годишно българче ще полети в Космоса

Творба на 12-годишния плевенчанин Никола Кацарски е отличена в Международния конкурс на Европейската космическа асоциация „Моето любимо място на планетата Земя“ и е избрана да полети в Космоса. Целта на световния форум беше творбите на отличените деца да напомнят за красивата ни планета на датския астронавт Андреас Моргенсен, който в момента е на шестмесечна мисия на Международната космическа станция и е неин командир. В конкурса участваха хиляди деца на възраст до 12 години от цял свят, а компетентно жури отличи 14 автори – от България (Никола Кацарски), Дания, Германия, Непал, САЩ, ОАЕ, Полша, Швеция, Италия и Испания. Творбите им ще се отправят към Международната космическа станция, където ще бъдат разпечатани и подписани лично от датския астронавт, след което той ще ги снима как се реят в Космоса и ще изпрати снимки.

През следващите месеци Международната космическа станция ще бъде дом и работно място на Андреас Моргенсен, чиято мисия „Хугин“ започна в края на август. Той ще проведе повече от 30 европейски експеримента и демонстрации на технологии, засягащи различни сфери на живота: от климата и здравето на хората до космически изследвания. Един от експериментите е тест на осветително тяло, разработено от SAGA Space Architects от Копенхаген, Дания. Лампата е проектирана, за да подпомага циркадния ритъм на астронавтите в Космоса.

За Никола Кацарски тази награда е поредното престижно отличие от началото на новата учебна 2023/2024 г. в НУИ „П. Пипков“ – Плевен, където заедно със своята сестра близначка Марина Кацарска развиват изявените си художествени таланти. Само преди дни двамата млади, но вече доказани творци спечелиха златни отличия от Международния онлайн конкурс за детска рисунка Creative brilliance 2023, – Picasso Art Contest – Индия, в който участваха над 1 200 деца от 34 страни, на възраст от 6 до 19 години.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град