интересно

Начало | интересно | Какво правят молекулярните биолози?

Какво правят молекулярните биолози?

Мирела Любенова | 2017-08-27

Какво правят молекулярните биолози?

Харесва ли ви да мислите за бъдещето? Със съвременната технология днес често изглежда, че небето е границата, когато става дума за това, което можем да постигнем в бъдеще. Летящи коли? Да, защо не! Самоуправляващи се автомобили? Може! Човешка колония на Марс? Никога не се знае! Ако погледнете внимателно света около вас обаче, ще разберете, че в много отношения бъдещето вече е тук. Учените са клонирали овце. Те са създали и генетично модифицирани организми (ГМО), които произвеждат по-силни, устойчиви на вредители растителни култури, които произвеждат и по-големи добиви от всякога. Но кой точно ги е създал, какви са тези учени? Сигурно са много умни!

Да, такива са. Трябва да знаете, че във всяко нещо, което участват някакви гени или ДНК със сигурност пръст в цялото откритие имат така наречените молекулярни биолози. Те проправят истинския път към бъдещето с техните пионерски изследвания и разработки. Ако вече учите биология, то много добре знаете, че биолозите изучават живота. Животът е голям обект за изучаване. Има много различни видове живот и всякакви различни аспекти на живота, които могат да бъдат изучавани. Затова хората, които се занимават с това освен биолози се наричат и по други начини в зависимост от точната тема от живота, която изследват.

Както ясно заявява името им, молекулярните биолози изучават живота на молекулярно ниво. Те изследват клетките, които съставят живи същества, за да определят какво представляват и как тези неща, като органели, ДНК, РНК, протеини и т. н., функционират, за да дадат на живите същества характеристиките, които притежават. Днес много молекулярни биолози се концентрират върху гените и как генетичната информация се кодира в молекулите на ДНК. Те се стремят да разберат как промените в ДНК могат да причинят заболявания или как манипулирането на ДНК може да подобри характеристиките на видовете. Тези учени работят на много различни места – могат да са наети от частни фирми, университети, производители на лекарства и дори правителствени агенции.

Повечето молекулярни биолози обаче работят в изследователските лаборатории. Въпреки това, точната работа, която вършат, може да се различава значително. Някои молекулярни биолози може да работят за лечение на болести, докато други се опитват да подобрят селскостопанските култури или да намалят замърсяването в околната среда. Ако всичко това ви звучи интересно и бихте искали и вие един ден да станете като тях, трябва да знаете, че има да учите много. Започвайки от биологията в училище, през университета и още след това. Микробиология, генетика, биохимия, физика, математика – ще трябва да учите всяка една от тези дисциплини.

Снимки: pexels.com

Вижте още и за други интересни професии:
Най-готините професии в света
Професията лекар е много благородна, но и тежка
В света на самолетите: професия авиодиспечер
Професията метеоролог е по-трудна, отколкото си представяме
Професии, които в бъдеще със сигурност ще съществуват



Коментари
2 коментара

Памела , 16 г.,

Публикувано на 28.08.2017

Микробиология, генетика, биохимия, физика, математика - това са любимите ми предмети, само че без математиката...

Памела , 20 г.,

Публикувано на 07.10.2021

Аз уча молекулярна биология. Сега съм 2 курс. Някои от предметите, които изучаваме са цитология, биоорганична химия, аналитична химия, ботаника, зоология, генетика, ембриология и хистология.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град