За родители

Начало | За родители | Как да изберем играчки за нашето бебе?

Как да изберем играчки за нашето бебе?

Виктория Дичева | 2023-08-30

Как да изберем играчки за нашето бебе?

Когато един родител проявява сериозна активност в развитието на своето дете, има риск да го затрупа с ненужни, а дори и с некачествени вещи. Майките и бащите лесно могат да се подхлъзнат и да прекалят в стремежа си да осигурят най-доброто на своите мъници. Така например, многото играчки не са нито необходими, нито полезни за едно дете, особено ако все още не е навършило една година.

Обратната страна на монетата също не е правилна. Твърдението, че бебето няма нужда от игра изобщо не е вярно. Напротив – точно от най-ранна възраст е препоръчително да стимулирате неговото любопитство и стремеж да опознава околния свят. А какъв по-добър метод от този чрез игри и забавления?

Ако имате затруднения в избора на играчки за вашето бебе, не се притеснявайте. Не сте сами. Пазарът е пълен с предложения и дори опитните родители не са застраховани да направят грешен избор. Със следващите съвети и препоръки обаче ще можете да се ориентирате бързо и да купите не просто забавни, но и полезни за детето играчки.

 

Играят ли си с нещо бебетата до 3 месеца?

Мнозина смятат, че през първите три месеца след раждането бебето няма нужда от игра, а само от любовта и грижите на мама и тате. Последните проучвания в сферата на детското развитие обаче сочат, че определени залъгалки и аксесоари биха стимулирали любопитството и изследователския дух на новороденото.

Абсолютно грешно е да се смята, че на месец или два, то няма да хареса някоя мека и пухкава играчка за гушкане. Ако бебето ви има все още неспокоен сън, което е повече от възможно, педиатричната общност препоръчва въртележки за кошара. Те носят успокоение и ви помагат да приспите мъничето. Сходен ефект имат и музикалните аксесоари с бял шум. При всички случаи, когато избирате бебешки играчки за толкова крехка възраст, се уверете, че те са достатъчно безопасни. Важно е да се съобразите със следните препоръки на експертите:

  • Да не се разглобяват на малки парчета поради опасност от поглъщане;
  • Да бъдат изработени от качествени и безопасни материали (дървото е по-добрата алтернатива от пластмасата);
  • Да вървят с етикет, на който ясно е обозначено, че не съдържат вредни бои и химикали;
  • Да не носят какъвто и да е друг риск за детето.

 

Какво забавление да измислим за малчуганите до 6 месеца?

За бебе от 3 до 6 месеца родителите имат значително по-голям избор на щанда с играчки. Нещо повече – тази възраст е ключова за развитието на фината моторика. Ето защо е необходимо да осигурите на детето си гумени аксесоари за стискане и изобщо за стимулиране на така наречения рефлекс за хващане.

Не бива да се подценява и фактът, че на тази възраст повечето бебета вече имат сравнително установен режим. Те вече разпознават деня и нощта. В рутината им вече има определен период от денонощието, подходящ за занимания и игри (макар и не в истинския смисъл на тези думи).

Бебето от 3 до 6 месеца видимо е по-активно, показва лесно емоциите и чувствата си, като се смее или плаче, но вече само при конкретни дразнители. Ето защо всякакви дрънкалки, меки книжки (включително за баня) и играчки за бебешката количка са повече от подходящи.

Ако видите зачервяване и подуване на венците, гответе се за пробиването на първото зъбче. В този период бебето е по-нервно от обичайното, така че за успокоение задължително му вземете гризалки. С тях то може да облекчава болката и сърбежа по венците. Гумените гризалки са най-безопасният вариант, тъй като при дъвчене и чесане с тях няма опасност от нараняване.

 

По-широк избор от играчки за деца след навършване на 6 месеца

За по-ентусиазираните родители в търсене на подходящи образователни занимателни пособия за новороденото шестият месец е малък празник. Майките и татковците вече могат да се насладят на значително по-широк асортимент от стоки. Ще се натъкнете на всевъзможни предложения на пазара, така че е ключово да избирате не само с очи, но и с мисъл.

Избягвайте играчки на съмнителни производители и некачествената изработка. Препоръчително е вече да имате търговец, който е спечелил доверието ви със своя богат и първокласен асортимент. Ако все още сте в търсене, онлайн магазин Патиланци е добър вариант, в който да намерите всичко за бебето, включително и предложения за игра на едно място.

Важно е да отчетете факта, че след навършване на 6 месеца, освен всички сетива, бебето започва да развива и личните си предпочитания и вкусове. Много е вероятно дадена играчка да ви се стори забавна и интересна за детето, но в крайна сметка то да не ѝ обърне никакво внимание. Ето защо е уместно да не предлагате всички залъгалки и пособия наведнъж, а едно по едно. Старайте се да наблюдавате как детето си взаимодейства с играчката и преценете дали тя е подходяща за него.

Ето няколко предложения, които в повечето случаи задържат вниманието на най-малките:

  • Интерактивни предложения – музикални, на чужди езици, за разказване на приказки, с животни, издаващи звуци и други;
  • Тип „като възрастните“ – дистанционно, ключове, телефон, компютър и други „устройства“ с песни и ярки светлини;
  • Активни играчки – те насърчават развитието на различни умения като творческа дейност, сръчност, гъвкавост на движенията, логическо мислене и други. Особено популярни са сортерите, ринговете и мини конструкторите;
  • Насърчаващи движенията – топка за плъзгане, която да стимулира малчугана да започне да лази, различни видове активна гимнастика, както и кубове с много елементи, които да стимулират механичната дейност. В Patilanci.bg, между другото, има много подходящи предложения в тази категория стоки за бебета.

Децата се развиват и учат най-ефективно по време на игра. И този процес започва от най-крехка възраст. Осигурете и на своите мъници подходящи образователни и стимулиращи развитието им играчки. Избирайте практично и не забравяйте, че вашата роля по време на забавлението е не по-малко важна. Играйте заедно с детето не само в името на безопасността, но и защото това са едни от най-вълшебните и ценни моменти за цялото семейство.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град