новини детски

Начало | новини детски | Гимназисти извън професионалните паралелки ще учат програмиране и тази година

Гимназисти извън професионалните паралелки ще учат програмиране и тази година

Аз детето | 2021-10-04

Гимназисти извън професионалните паралелки ще учат програмиране и тази година

За четвърта поредна година ученици от X, XI и XII клас ще учат програмиране благодарение на Националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерството на образованието и науката (МОН). В тригодишното обучение могат да се включат гимназисти, които не изучават „Компютърни науки“ в задължителната програма на професионалните паралелки. Занятията се провеждат през свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Завършилите модула придобиват квалификация по професията „Приложен програмист“.

Голяма част от тях избират да се занимават с тази професия – продължават образованието си в сферата на компютърните науки или започват работа в ИТ компании. От началото на програмата през 2017 г. досега са обучени над 2300 младежи. Занятията са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Организират се от пет центъра – в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас, а се провеждат в над 40 населени места. Сред преподавателите са специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което засилва връзката между бизнеса и учениците.

За участие в „Обучение за ИТ умения и кариера“ могат да кандидатстват десетокласници, като се регистрират до 10 октомври т. г. ТУК или ТУК. На 17 октомври ще се проведе входящ тест. Участниците ще получат достъп до него чрез имейла, с който са се регистрирали. На 24 октомври т. г. ще е втората (резервна) дата за входящ тест.

Групите за обучение ще се сформират до 31 октомври т. г., а занятията ще започнат на 1 ноември т. г.

Photo by RoonZ on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град