новини детски

Начало | новини детски | Непознати стихотворения на Ран Босилек излизат в „Зайци на кино“

Непознати стихотворения на Ран Босилек излизат в „Зайци на кино“

Аз детето | 2021-09-21

Непознати стихотворения на Ран Босилек излизат в „Зайци на кино“

Непознати стихотворения на Ран Босилек излизат в „Зайци на кино“, съобщават издателите от „Колибри“. Сборникът обхваща творби, които не са били публикувани от десетилетия, а някои от тях – близо век. За пръв път те излизат в периода 1922-1943 г., в детското вестниче „Врабче“ – част от илюстрованото списание „Детска радост“, на което Ран Босилек е бил главен редактор (1923-1958).

Във всеки брой, на първа страница на приложението за най-малките, той публикува по едно свое детско стихотворение. Книжката излиза със съвременни илюстрации на художничката Лилия Тодорова. Ран Босилек, псевдоним на Генчо Негенцов (1986-1958), е един от най-известните и най-продуктивни български детски писатели. Оставил е произведения като „Патиланско царство“, „Я кажи ми (облаче ле бяло)“, „Косе-босе“, „Неродена мома“, „Сестрите на Макс и Мориц“ и др. Освен писател, Ран Босилек е редактор, преводач и издател, който посвещава цялата си творческа дейност на децата.

Близо четвърт век е редактор на издателство „Хемус“ (1923-1948) и председател на Дружеството на детските писатели. Ран Босилек привлича за каузата на детската литература и някои от най-добрите български писатели като Ангел Каралийчев, Калина Малина, Елисавета Багряна, Дора Габе, Асен Разцветников, Константин Константинов, Светослав Минков. Произведенията на Ран Босилек са преведени на френски, английски, руски, чешки, полски, арабски. Самият той пресъздава на български скандинавски, руски, японски, индийски приказки.

Прочетете:
Дядо и ряпа



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град