забавна наука

Начало | забавна наука | Черното и топлината – защо ли толкова се обичат?

Черното и топлината – защо ли толкова се обичат?

Аз детето | 2016-07-14

Черното и топлината – защо ли толкова се обичат?

Лятото е доста горещо – когато се сетите за най-горещите дни като днешния, какво ви идва първо наум? Може би огромен плаж със светлосиньо море, което те примамва да влезеш и да не излезеш от водата цял ден. Може би нещо още по-екзотично дори – палми и големи океански вълни, които се разбиват на горещия пясък на брега? Защо пък не тиха горичка, пълна с весели птички и дървета толкова високи, че правят една прекрасна сянка или пък красиво и спокойно езеро... Като част от красивата картинка сигурно сега си представяте и вие и вашето семейство и приятели там. Но имаме и друг въпрос. Какво бихте си взели за горещия плаж или какви дрехи си взимате, когато отивате на море? Най-вероятно някои с по-бледи цветове, но в никакъв случай тъмни или пък особено черни, нали? Най-малкото, защото никой не свързва лятото с тъмните дрехи. Белите и светлите цветове винаги са били най-предпочитаните нюанси. Въпреки че това може да изглежда като някаква мода, всъщност е цяла наука. Всеки знае, че в горещите месеци от годината никак не е приятно да се носи нещо тъмно!

В действителност вероятно родителите ви често ви казват да избягвате носенето на черни дрехи в горещите летни дни, защото черното поглъща много слънчева светлина. Дали има истина в това твърдение или това са просто, както ги наричат хората, „бабини деветини“? Направо ще ви кажем – не са, самата истина е! Черното поглъща повече светлина, което означава и повече топлина! Но защо е така? Всичко това може да се обясни с науката за светлината, топлината и енергията.

За да разберете как черното поглъща повече топлина, първо нека изясним защо всъщност определена дреха е с черен цвят. Цветът на дрехите, както всеки друг цвят на нашата планета зависи от това каква дължина на вълната от светлина се отразява от определения обект. Когато светлината достигне до нещо, то „абсорбира“ всички видими дължини на вълните на светлината, като оставя само една. Така например една дреха е червена, ако е погълнала всички вълни, освен тази с червен цвят, който се отразява в очите ни. Също така например, когато виждаме бяла дреха, това означава, че тя не е погълнала нито един лъч, защото поначало светлината наричаме „бяла светлина“. От друга страна черните обекти поглъщат всички вълни и нито една не се отразява обратно към нас. Ето, сигурно вече и сами се сетихте за отговора!

След като черното поглъща всички лъчи, това означава, че в него влиза най-много светлина, която след това се превръща в топлина. Ето защо хората съветват да не носите черни или по-тъмни дрехи в горещите дни! Те поглъщат най-много слънчева светлина, която се превръща и в топлина. Сега трябва да ви кажем, че излезе, че най-подходящите за лятото дрехи са белите, тъй като те не поемат никаква светлина и няма какво да ги загрее.

Разбира се, докато има научна основа за твърдението, че черното облекло привлича най-много слънцето, трябва да знаете, че и много други фактори, включително влажност, вятър и самите вие, вашето усещане, също влияят на това с коя дреха ви е най-топло!

Искате ли да направите всичко по-интересно и да разберете какво точно научихте днес. Тогава вземете няколко тениски или каквото ви се намира с различни цветове, оставете ги за час на слънчево място и вижте кои от тях са загрели най-много!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град