покани

Начало | покани | Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия – Варна с изложби и концерти

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия – Варна с изложби и концерти

Аз детето | 2024-05-16

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия – Варна с изложби и концерти

На 18 май 2024 от 18:00 до 24:00 ч. Галерията и художественият музей „Георги Велчев“ ще отворят вратите си с вход свободен. Посетителите ще могат да разгледат постоянните експозиции и гостуващите изложби в двата музея.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Ще могат да се видят и две изключително ценни колекции – едната от портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор, на фламандския художник от XVII век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов (1929-2021), и другата – от 16 произведения на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Галерията.

На разположение на посетителите ще бъдат и петте временни изложби, експонирани в залите на художествения музей.

„Пространствени варианти“ е самостоятелна изложба живопис на художника Красен Бербенков, утвърден живописец и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. Неговите творчески експерименти напоследък търсят различни настроения в пространството, а в новите му творби като основен елемент е включена и енергията на материала и процеса на изграждане.

„Мелодии и ритъм на формата“ е самостоятелна изложба скулптура на Ангел Атанасов, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва скулптури, изработени от бронз и от дърво – всички са затворени композиции – сложни производни пространствени тела, които авторът изследва през годините.

В 18:00 ч. е началото на гостуването на проекта „Галерия ROZ“ на екип от Румъния, воден от художника Андрей Чуботару. Във Варна ще пристигне част от мобилната конструкция, наречена Галерия ROZ (розово), заедно със скици и обекти, ще видим и мултимедия, кадрите в която преосмислят връзката между човека и природата.

Изложба на зрелостниците от специалностите живопис, рекламна графика и скулптура на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна ще покаже постиженията на младите таланти, с които те защитават своята професионална квалификация.

„Имагинерен пейзаж в графиката“ е изложба на Галерията за графично изкуство – Варна, (ГГИ) която представя селекция от своя фонд на произведения от български и чуждестранни автори, свързани с Международното биенале на графиката във Варна. Това са Милко Божков, Христо Кърджилов, Петър Брайков, Бисер Дамянов и Димитър Евтимов от България, както и участници в Биеналето от Япония, Полша, Франция, Великобритания, Швеция, Ирландия, Норвегия. Графиките ще могат да се видят в експозиционната зала на етаж 3.

Галерията за графично изкуство предлага и творческа работилница „Графична спирка“, в която посетителите на Европейската нощ на музеите могат да се включат с вход свободен. Материалите са осигурени от Галерията, началото е от 18:00 ч., участниците в работилницата ще присъстват и на демонстрация по отпечатването на гравюра, като ще имат възможност и лично да опитат как работи технологията. Уредниците в ГГИ ще запознаят желаещите и с рисуването върху кредов картон.

Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия – Варна, ще покани с вход свободен ценителите в залите на ул. „Генерал Радко Димитриев“ 8 също от 18:00 до 24:00 ч. На тяхно разположение ще бъде постоянната представителна експозиция от 70 произведения на Георги Велчев (1881-1955), един от признатите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски мотиви от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

В същия час в зала „Ателие Георги Велчев“ ще се открие самостоятелната изложба на художничката и графичен дизайнер Антония Колева – Нитра „На границата с материалното“ – дигитални колажи, вдъхновени от аналогови снимки от 60-те и 70-те години на XX век, търсещи точката на пречупване между ново и старо. Изложбата е част от програмата на Форума за съвременно визуално изкуство „Буна“.

Към тези многопосочни срещи с изобразителното изкуство Градската художествена галерия ще добави в нощта на 18 май и красиви музикални преживявания. Ученици от музикалните специалности на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще създадат елегантната звукова среда на събитието от 18:00 ч. до 20:00 ч. в експозиционните зали на 2. и 3. етаж в Галерията. Ще чуем изпълненията на три китарни дуа, три флейти, четири флейтови дуета, две виолончели, както и солови изпълнения на виола и пиано.

Клавирен концерт ще изнесе Борил Христов, ученик от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, който е подготвил ефектна програма от произведения на Фредерик Шопен, Панчо Владигеров и др. Началото на концерта е от 20:00 ч.

В работното време на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и Художествения музей „Георги Велчев“ на 18 май входът е с билети.

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град