покани

Начало | покани | Работилница по изготвяне на украса от рязана хартия за великденски яйца, картички и ажурни композиции под ръководството на народни майсторки от Полша

Работилница по изготвяне на украса от рязана хартия за великденски яйца, картички и ажурни композиции под ръководството на народни майсторки от Полша

Аз детето | 2024-04-15

Работилница по изготвяне на украса от рязана хартия за великденски яйца, картички и ажурни композиции под ръководството на народни майсторки от Полша

Работилница по изготвяне на украса от рязана хартия за великденски яйца, картички и ажурни композиции под ръководството на народните майсторки Гражина Гладка и Мария Радошевич.

  • Кога: 20 април 2024, събота, 11.00 ч.
  • Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12
  • Организатор: Полски институт в София
  • Записвания за участие в работилницата на тел. 02/987 21 59 или на имейл: sofia@instytutpolski.pl

Организаторите молят всички записали се за участие да донесат варено яйце, което ще бъде украсено по време на работилницата.

За Гражина Гладка създаването на рязани композиции е семейна традиция – с него се занимават майка ѝ, леля ѝ и сестра ѝ. Нейните украси са майсторски композиции. Тя създава ажурни звезди с повтарящи се растителни и животински мотиви – петли, коне, пауни – и тематични кадри – предимно със сватбени сцени, процесии за Тяло Христово и селскостопански дейности. Обича да експериментира с нови форми на хартията. Нейните творби са оценявани и награждавани на конкурси за украси от рязана хартия. Често е канена в чужбина, където популяризира народното изкуство на Лович.

Украсите от рязана хартия – вичинанки, като един от най-атрактивните елементи на празничния декор на селската къща, е несъмнено най-интересната форма и почти символ на полското народно изкуство. Изготвянето на украсите е било женска работа. С ножици за стригане на овце жените създават творби, разказващи много за тях и представляващи своеобразен преглед на историята и традициите на региона.

Хартиените украси се срещат само в някои райони на Полша, главно в централната и североизточната част на страната, както и в югоизточните ѝ територии. С течение на времето се появява специфичен стил, който позволява да се разграничат изрезките от отделните региони. Специалистите посочват 7 основни стила, различаващи се по форма и цветове.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град