покани

Начало | покани | Работилници за деца и възрастни, среща с пчелари, занаятчийски кът и куклен театър са само част от богатата програма на „Деня на пчелите“

Работилници за деца и възрастни, среща с пчелари, занаятчийски кът и куклен театър са само част от богатата програма на „Деня на пчелите“

Аз детето | 2024-05-15

Работилници за деца и възрастни, среща с пчелари, занаятчийски кът и куклен театър са само част от богатата програма на „Деня на пчелите“

Четвъртото поредно издание на еднодневния фестивал „Денят на пчелите“ ще се проведе на 18 май, събота, от 10:00 до 18:00 ч. в Южен парк, София. Събитието се организира от „Истински мед“ по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде по-голяма информираност за ползите от пчелите и важността от тяхното опазване.

Събитието е с вход свободен за всички посетители, а организаторите планират богата целодневна програма с разнообразни активности за деца и възрастни.

В рамките на целия ден посетителите на фестивала ще могат да се насладят на различни семейни активности. Децата ще имат възможност да се включат в работилници за изработка на Memory игра за жизнения цикъл на пчелата или да си направят цветна градинка и пролетен венец. Предвидена е и образователна лекция с пчеларя Сергей Петров, с която да се обогатят знанията им за пчелите и тяхната значима роля в природата.

Много развлекателни и образователни активности очакват и по-големите посетители на празника. Една от тях ще бъде специална работилница за изработка на „моливник“, в която ще бъде вдъхнат втори живот на празно бурканче мед и ще бъдат използвани само естествени материали, с грижа за природата.

През целия ден на събитието ще присъстват и пчелари от програмата „Осинови кошер“, които чрез редица демонстрации ще запознаят посетителите с някои от процесите при производството на мед и как протича живота на пчелите в кошера.

Организаторите на фестивала предвиждат и целодневна програма от сцената. Събитието ще бъде открито от основателя на платформата „Истински мед“ и представители на корпоративния бранш, които подкрепят събитието и с чиято помощ то се осъществява. Те ще запознаят присъстващите със своите практики в областта на корпоративната социална отговорност, опазването на околната среда и биоразнообразието.

За доброто настроение на най-малките гости на празника ще се погрижи театър „Гестус“, с техните две представления „Червената шапчица“ и „Палечка“.

В рамките на събитието ще се проведе и дипломирането на третия випуск на „Пчеларски университет“. В него близо 40 кандидат-пчелари се обучават хибридно от опитни пчелари и преподаватели. Целта на обучителната програма е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща си общност в страната.

В зоната на фестивала се предвижда и зона за отдих в партньорство с Mastercard. Посетителите ще имат възможност и да се насладят на вкусна храна, напитки и джелато с Истински мед.

Международният ден на пчелата се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от ООН в края на 2017 г. Той цели да информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

Цялата програма на фестивала можете да намерите в официалното Facebook събитие на „Денят на пчелите“.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град