покани

Начало | покани | Как да почетем 24 май в София? Ще можем да посетим над 20 събития!

Как да почетем 24 май в София? Ще можем да посетим над 20 събития!

Аз детето | 2024-05-21

Как да почетем 24 май в София? Ще можем да посетим над 20 събития!

С над 20 събития, във всички райони на столицата, София чества с богата културна програма 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На 23 май от 21:30 ч. до 24:00 ч. на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде прожектиран внушителен 3D мапинг от проекта „Скритите букви“. Проектът е създаден от Полина Герасимова (Poliforma). Визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите.

Основни герои са онези уникални букви, чиито графични образи отразяват специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan. Официалната програма в празничния 24 май ще започне с традиционното празнично шествие от 10:30 ч. от площада пред Националния археологически музей, продължава по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, за да стигне до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Пред паметника на светите братя в 11:00 ч. започва тържествената церемония.

Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева. Тържествено слово за празника ще произнесе философът и писател Тони Николов. Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от едноименната му фондация, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта. На 24 май Столичната община обявява ВХОД СВОБОДЕН в общинските музеи и галерии: Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов“ и галерия „Васка Емануилова“, както и в Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. „Бански“ № 1, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк „Западна порта на Сердика“, Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика.

Инициатива „Да поЧетем“ ще преобрази на 24 май площад „Славейков“ в нестандартна културна сцена. От 11:00 ч. до 20:00 ч. богатата програма от литературни, образователни и културни събития ще представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество. Откъси от емблематични български произведения ще озвучат площада, красиво прочетени от любими актьори, ще се проведе детска надпревара по четене с разбиране, ще има срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, артинсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки, творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество.

В празничния ден в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина може да бъде разгледана изложбата „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“. Изложбата е подготвена от Централната библиотека на БАН и представя първото издание на „Буквар с различни поучения“ от 1824 г., известен като „Рибен буквар“. Специално място е отделено на останалите четири издания преди Освобождението, предоставени от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В Галерия на открито в градина „Кристал“ е представена изложбата „Южнославянски кописти и скриптори от XIV век“. Тя запознава с процеса на създаване на ръкописната книга, с науката, която изучава писмото – палеографията, както и с осем български и осем сръбски кописти, оставили имената си в ръкописите.

На 24 май през целия ден Столична библиотека организира празнична програма:

  • „Литературният музей „Бележити българи“ – Екскурзионните обиколки са безплатни, с начални часове – 12:00; 14:00. Водещ – Таня Томова, зав.-сектор „Краезнание и книжовно наследство“ в Библиотеката;
  • Пред Столична библиотека ще бъде представено специалното издание на традиционната съботна инициатива на Детския център „Часът на приказката“ с акцент – известни книги за делото на Св. св. Кирил и Методий, а вокална група към ЦДГ „Брезичка“ ще изпълни любими детски песни на български автори.
  • Пред Столична библиотека ще бъде изложена фотодокументалната тематична експозиция „Първоучителите“, представяща в оригинални постери икони на светите братя Кирил и Методий от различни църкви и манастири в България, както и великото дело на двамата братя и техните ученици.

На 24 и 25 май в ОКИ „Музейко“ се провеждат няколко инициативи:

  • от 10 до 18 часа ще се проведе отворена артзона „Нарисувай ми с букви“, в нея малките посетители ще имат възможност да изберат любимата си буква и да си нарисуват животно, чието име започва с нея. Така лесно запомнят буквите, когато ги свързват с любим герой или предмет. Неслучайно точно така са направени и букварите за най-малките.
  • В „Планетариум“ ще има възможност за вълнуващата космическа история на изследването на земния спътник – от първия човек, полетял в Космоса, до първия астронавт, стъпил на Луната. Така от миналото ще отправите поглед към бъдещето и най-интересните космически мисии, които предстоят.
  • Аудио-визуална приказка ще може да се види в зала 1. Специално направеното авторско филмче за буквите цели да запознае децата с важността на буквените знаци и мястото им в думите, които изговаряме. Децата ще имат възможност да се насладят на увлекателно представената информация и ще участват заедно с водещия Музейковец в изследването на магичния свят на думите и буквите.

На 22 май от 10:00 до 17:00 ч. в Триъгълната кула ще се проведе трета научна конференция „За буквите: приложимост с перспективи“, организирана от Регионалния исторически музей – София, в партньорство с Националната художествена академия. Конференцията е посветена на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

От 22 май в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (под купола на „Ларгото“) Кирило-Методиевският научен център при БАН представя изложбата „Кирил и Методий – някога и сега“, част от програмата на годишната асамблея на Европейския културен маршрут на св. св. Кирил и Методий на Съвета на Европа, на която София е домакин на 23 май в централната сграда на БАН.

На 24 май официално ще бъде открит Пролетният панаир на книгата, който ще осигури на столичани и гостите на града хиляди книжни предложения от 140 издателства. Шатрите отново ще са разположени в алеите около фонтаните пред Националния дворец на културата. Културната програма на фестивала включва срещи с любими автори и представяния на нови заглавия. От 27 май започва и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи.

На 24 май в Театър „Българска армия“ ще се състои церемонията по връчване на Награди „Аскеер“ за принос към театралното изкуство, която традиционно присъства в Календара на културните събития на Столичната община.

Общинските културни институти и районните администрации на Столична община също са подготвили разнообразни културни събития, с които да почетат Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Информация е публикувана на страницата за култура на Столичната община „Арт София“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град