малък готвач

Начало | малък готвач | Ето как да направите идеалните ягоди с шоколад

Ето как да направите идеалните ягоди с шоколад

Аз детето | 2023-06-07

Ето как да направите идеалните ягоди с шоколад

Ягоди с шоколад е класически десерт, който всеки обича и не би отказал да си хапне. А и звучи лесно да се направи – ягоди потопени в шоколад, обаче не е точно така. Има някои тънкости, че да има баланс на двата продукта, както казват професионалните готвачи и ние ще ви кажем какви са. Така че ето рецепта с която да направите идеалните ягоди с шоколад, които никой не може да откаже.

За 30 ягоди ще ви трябват:

  • Познахте, да – 30 ягоди
  • 200 г млечен или тъмен шоколад
  • 100 г бял шоколад

Ето и как точно става:

Измийте ягодите и ги подсушете добре. Това е супер важно! Ако имате влага по ягодите, шоколадът няма да залепне. Измийте ги, разстелете ги върху кухненска хартия и ги оставете да престоят малко, за да сте сигурни, че са напълно сухи, преди да ги потопите.

Разтопете шоколада. Можете да направите това по два начина: в микровълнова фурна или на така наречената водна баня. Микровълновата е бърза и удобна, но трябва да я наблюдавате внимателно, за да избегнете изгаряне на шоколада. Освен това рискувате шоколадът ви да се охлади и да стане твърде гъст, преди да приключите с потапянето на всичките си ягоди. Другият вариант е използването на водна баня. Това изисква малко повече усилия и трябва да се уверите, че имате правилния размер купи, но предимството е бавно топене и продължителна топлина, които ще поддържат шоколада хубав и разтопен, докато потопите всичките си ягоди.

Водната баня става по следния начин: в голяма тенджера наливате вода до половината и я оставяте на котлона да заври. След това в по-малка тенджера начупвате шоколада и го слагате в голямата и чакате да се разтопи. Само внимавайте!

Потопете ягодите в разтопения шоколад. Можете да направите това, като използвате вилица или като държите зелената дръжчица на ягодата, но най-лесният начин, който открихме, е да използвате дървен шиш. Просто го поставете в края на ягодата, за да потопите и завъртите в шоколада. Оставете излишния шоколад да се отцеди, след което поставете ягодата върху хартия за печене, за да стегне.

Направете ги красиви! Добре, очевидно това е незадължителна стъпка. Но е супер лесно да се направи и наистина прави вашите ягоди да изглеждат страхотно. Ако искате да добавите поръска, направете това веднага след потапянето на ягодата. Не чакайте, докато потопите всички, защото така рискувате шоколадът на първите да се стегне, преди да завършите с последните. Ако искате да добавите шоколадова струйка, първо оставете потопените ягоди да стегнат напълно. Разтопете няколко супени лъжици шоколад, като добавите около една чаена лъжичка кокосово масло, ако желаете. Това ще помогне за разреждането на шоколада за равномерно струене. Поставете разтопения шоколад в шприц или торбичка за сандвичи с изрязана малка дупка. Приложете лек натиск с длани върху торбата, докато ги движите напред и назад равномерно върху ягодите.

. Оставете ягодите да стоят на плота, докато стегнат, или ги поставете в хладилника, за да ускорите процеса. Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник до 2 дни.

С ягоди можете да си направите също:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град