За родители

Начало | За родители | 70% от родителите всъщност не знаят как да хранят децата си здравословно, сочи ново проучване

70% от родителите всъщност не знаят как да хранят децата си здравословно, сочи ново проучване

Аз детето | 2019-08-06

70% от родителите всъщност не знаят как да хранят децата си здравословно, сочи ново проучване

Повечето родители нямат идея какво трябва да ядат децата им и изпитват необходимост от допълнителни насоки за хранителните нужди на хлапетата си, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на резултатите от проучване проведено в Европа и Великобритания. Изследването е обхванало 2 хиляди родители с деца на възраст между 4 и 16 години и повечето от тях показали, че всъщност са доста объркани за въпросите свързани с това какви витамини и минерали трябва да има в менюто на подрастващите, както и точно какви храни да им предлагат всеки ден. Според проучването повече от 50% от родителите знаят, че трябва да дават на децата си плодове и зеленчуци почти всеки ден, но нямат представа защо.

По отношение на източниците за набавянето на определени витамини, над 15% от анкетираните родители нямат представа как да осигурят на децата си повече витамин С. Една пета от участниците в допитването са в неведение какви храни да дават на потомците си, за да повишат нивата на витамин D. Здравните власти препоръчват всекидневен прием на витамини А, С и D за децата на възраст между шест месеца и пет години. Оказва се обаче, че 43% от родителите не знаят кои витамини е препоръчително да приемат подрастващите. Въпреки това 66% от възрастните се смятат за добре запознати с витамините и минералите, като 15% оценяват познанията си като „изключително високи“.

Само 40 на сто от родителите са в състояние да посочат ролята на витамин С за усвояването на желязото и за поддържането на имунната система. Едва 10% от участниците в допитването могат да назоват препоръчителната дневна доза витамин D, която е 10 микрограма. Двойно повече родители смятат, че тя е 10 милиграма – 1000 пъти над препоръчителната. Витамин А, известен и като ретинол, играе важна роля за поддържане на доброто здраве на кожата и очите. Милиони възрастни обаче нямат представа за това. Една десета от родителите мислят, че витамин А помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки (левкоцити) и поддържа кръвното налягане.

Прочетете още по темата:
5 храни, които не са чак толкова здравословни за децата колкото ни се струва
6 чудесни храни, които е добре всяко дете да яде
5 изпитани и лесни начина с които да научим детето да се храни по-здравословноКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град