новини детски

Начало | новини детски | Деца конструираха роботи, които да контролират природните стихии

Деца конструираха роботи, които да контролират природните стихии

Аз детето | 2013-11-25

Деца конструираха роботи, които да контролират природните стихии

В третото издание на националния кръг от международното състезание по роботика  взеха участие над 150 ученици от Варна, Горна Оряховица и София, разпределени в 22 отбора. И тази година България е сред 70-те страни oт целия свят, в които се провежда състезанието. Състезанието включва 4 кръга – представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботи и отборна игра.

Проектите на участниците показаха решения за справяне с природните стихии, което е темата на състезанието в цял свят. Сред предложенията на децата бяха мобилно приложение за откриване на хора, пострадали от природни бедствия, покривало за оцеляване при цунами и система за осигуряване на вода за гасене на пожари в безводни райони.
Отборът Kasapin40 победи в силна конкуренция и ще представи България в следващия кръг в Йесеник, Чехия. Същият отбор представи България на международно ниво и през 2012 г., когато на полуфиналите в Словакия се класира първи от 18 отбора. През същия сезон на финалите за Централна и Източна Европа KASAPIN40 се класира 5-ти.

Извън състезателната програма децата на възраст между 8 и 9 години, които по регламен нямат право да участват в състезанието, осъществиха мисии с роботи пред публика.
“Усещането да видиш постиженията на толкова много деца и как разпалено защитават своите проекти е нещо, което ме кара да продължаваме напред. Всяка година участниците и партньорите стават повече, което показва, че децата имат интерес към технологиите, а възрастните трябва да им помагаме да откриват своя път.”, споделя Кирил Митов, съосновател на Училище по роботика “Robopartans”.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град