новини детски

Начало | новини детски | „Музейко“ – детският музей от бъдещето

„Музейко“ – детският музей от бъдещето

Аз детето | 2013-12-05

„Музейко“ – детският музей от бъдещето

Всички сме посещавали музей поне веднъж в живота си и много добре знаем какво е това. Музеят е една голяма сграда, в която са събрани най-различни и чудни предмети от човешката история, наречени експонати. Предмети като картини, всякакви неща свързани с нашата и световна история, различни животни – от динозаври до съвременни, но рядко срещани видове, всякакви камъни и какво ли още не. Музейните експонати са толкова интересни, че ти се иска да се приближиш и да ги докоснеш, да почувстваш тяхната дълга история. Но за съжаление не може. Много често тези предмети се намират в стъклени витрини и единственото, което може да направим с тях е да ги гледаме. Сега си представете какво щеше да е ако можехме не само да докоснем всички тези неща, но и да се движат, а дори да можем сами да ги откриваме докато сме в музея. Не звучи ли страхотно и фантастично? Точно като музей от бъдещето, нали?

Сега искаме да затворите очи и да си представите този музей от бъдещето – голяма сграда на няколко етажа, цялата от стъкло, в която може да се играе и е само за деца. В средата на този детски музей има голямо дърво, което минава през всички етажи, а всеки един от тях е посветен на определена тема. Например: долният етаж, който е под земята, където са корените на дървото, е приютил експозициите на миналото – палеонтология, геология и археология; на приземния етаж е представено настоящето чрез пана с информация за околната среда, архитектурата и градовете, а горният етаж е посветен на бъдещето и съдържа интерактивни изложби за най-новите технологии и пътуването в космоса. Отвън сградата също е впечатляваща – облицована е почти изцяло със стъкло, съчетано с цветни скулптурни форми, които се вписват в планинския релеф на града, в който се намира музеят.
Изглежда невероятно, нали?

А сега отворете очи и четете внимателно. Такъв детски музей ще има, при това в София и не в далечното бъдеще, а само след две години. Той е кръстен „Музейко“ и неговото строителство започва съвсем скоро. „Музейко“ ще бъде първият в Югоизточна Европа детски научен център.
Той ще е с разгърната площ от 3500 кв. м, от които 2000 кв. м ще са пространство за интерактивни игри, събуждащи любопитството на децата към науката, инженерството, екологията, комуникациите и изкуствата.
„Решихме, че научният център ще се казва „Музейко“, защото мястото е мислено и ще бъде създадено по всички стандарти за един истински детски музей. Какво е детски музей? Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация.“ – споделя Бистра Кирова, директор на музея, и допълва – „Искаше ни се първите думи на „Музейко“ да бъдат на детски език, а още със своето име „Музейко“ да протегне ръка към децата за лесно и забавно пътешествие в света на науките и изкуствата.“

Създаден за основна аудитория от деца между 6 и 10 години, „Музейко“ ще отвори врати не само за тях, но и за техните родители, учители, както и за по-малките им братчета и сестричета. Сред дългосрочните цели на детския научен център е децата да идват тук заедно със свои роднини, приятели и преподаватели, и в истински близо, интуитивно общуване, да пътуват с тях през времето и пространството. Така „Музейко“ би се превърнал в уникална среда за семейно общуване, за споделяне на таланти и гледни точки.

Снимки: фондация „Америка за България“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град