спорт

Начало | спорт | Бадминтонът – най-готиният и полезен летен спорт

Бадминтонът – най-готиният и полезен летен спорт

Аз детето | 2016-05-23

Бадминтонът – най-готиният и полезен летен спорт

Мирише ли ви вече на лято? Дългите топли дни, които всеки с нетърпение очаква, не само защото лятото означава хубава почивка далеч от всички задължения, домашни и уроци. Лятото означава и време за дълги и приятни разходки и игри на открито. А защо не и малко повече спорт. Не е задължително да искаш да станеш известен спортист, за да спортуваш – всеки знае, че спортът е просто едно приятно прекарване на времето, особено през лятото, с което ще станеш по-здрав, неусетно докато се забавляваш. А знаете ли кой е най-готиният летен спорт? Избрали ли сте вече подходящия за вас. Ако не сте, то задължително се запишете за нашата детска „Игриада“. Там ще има много предложения за интересни летни спортове – интересни демонстрации, забавни състезания и още много изненади.

Един от спортовете, които ние намираме за доста готин и който ще ви представим там е бадминтонът. Всъщност увлекателната игра с ракети и перце трябва да е известна на всеки, все пак тя е на повече от 2 хиляди години. Бадминтонът първоначално бил известен като Battledore and shuttlecock („бата и перце“) — игра, оформила се най-вероятно още преди 2000 години в Египет и Древна Гърция. Оттам се разпространила на изток до Китай, Япония, Индия. Произходът на перцето не е изяснен. Предполага се, че са използвали корк за съхраняването на пера за писане и станало популярно полученият предмет да се подхвърля и удря. През XVIII век играта се наричала Poona („пуна“) в Индия, откъдето разположените тогава там офицери от Британската армия я донесли в Европа. Селяните в средновековна Англия я играели и лесно се превърнала в любима детска игра. През 1830 година семейство Съмърсет постигнали рекорд от 2117 непрекъснати удара на перцето.

Името бадминтон идва от имението Бадминтон (Badminton House) — резиденция в Глочестършир на дука на Буфо, където в края на 50-те години на XIX век се появила нова версия на Battledore. Айзък Спрат — търговец на играчки от Лондон, публикувал през 1860 година книга „Батълдор от Бадминтон — една нова игра“, но за съжаление не е оцеляло копие. Кога точно Батълдор става Бадминтон не е ясно, но първите правила на играта са написани още в Пуна, Индия от британските войници и не се различават много от сегашните. Играта била много популярна в Англия през 70-те и 80-те години на XIX век, но по-скоро като обществен отдих на открито, отколкото като спорт. През 30-те години на XX век Дания, Съединените щати и Канада станали разпалени почитатели на играта и през 1934 г. била основана Международната федерация по бадминтон.

От този момент нататък бадминтонът не само е световно признат спорт, но и смятан за най-добрият спорт за деца. Може да ви се стори странно, но ще ви кажем, че бадминтонът често бива наричан и „бойно изкуство“ с перце. Това е така, не защото има нещо общо с боя, а защото както и при бойните изкуства, така и при този спорт трябва да си пъргав, съобразителен и дори добър стратег. В същото време вместо да понасяш неприятни удари от своя съперник, единственото нещо, което понася ударите е перцето. Ето защо бадминтонът се радва на голяма популярност в целия свят и особено сред децата. Той е динамичен и високоатлетичен спорт. От занимаващите се с него се развиват качества като издръжливост, отлична координация, съобразителност и да, дори и сила. Докато играеш бадминтон, дори и просто за удоволствие в парка, ти несъмнено ще развиеш и усъвършенстваш тези качества.

Ето и останалите причини, заради които толкова много харесваме този спорт:

1. Забавен е – няма нищо по-приятно от това в хубав слънчев ден да отидете в парка или дори в близкото училище и да поиграете.

2. Социализира ни – ако се присъедините към някои клуб по бадминтон ще откриете, че ще станете още по-отворени към общуването и самостоятелни. Там ще можете да се смесите с различни хора, да общувате с тях и дори да си намерите много много нови приятели.

3. Бърз спорт – дори на пръв поглед да не изглежда така, бадминтонът е най-бързият спорт в света. Само си представете, че опитните играчи могат да ударят перцето, така че то да развие скорост от 89 метра в секунда, колко яко само...

4. Развива рефлексите – определено са нужни много бързи рефлекси, за да можем да успеем да ударим толкова бързо перце. Няма какво друго да кажем.

5. Развива способността да взимаме бързи и стратегически решения.

6. И най-важното за нас и вас: играта на бадминтон укрепва очните мускули и подпомага устойчивостта на зрението – особено при децата, които прекарват много часове пред монитора.

7. Цялото ни тяло се раздвижва – за една игра на бадминтон е нужно да включим цялото си тяло, за да удряме, гоним и хващаме перцето.

8. На по-високо ниво на игра бадминтонът изисква отлична форма — играчите се нуждаят от добре развито дишане, сила и бързина. Това е също така и техничен спорт, изискващ добра координация между ръка и поглед, както и усъвършенстване на уменията за боравене с ракета.

Вече гледате с други очи на бадминтона, нали? А искате ли да научите и още интересни неща за него, да го опитате като професионалисти и дори да спечелите награда, регистрирайте се за нашата „Детска Игриада“!

Организатор на събитието: Az-deteto.bg 
  
Основен партньор: Мтел 
  
Събитието се организира с подкрепата на: Лидл България, Граве България, Florina, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, FUNDAY SUMMER ADVENTURE , Doppelherz и Езиков център International House Sofia. 
  
"Детска Игриада" се организира в партньорство със Столична община, Decathlon, Българска Федерация Лека Атлетика, Бадминтон зала Европа, Българска Карате Киокушин Федерация и „Хокей клуб- НСА”.


Коментари
2 коментара

Павелка , 14 г.,

Публикувано на 23.05.2016

Ние му викаме Федербал

От редакцията: Здравей, благодарим ти, че сподели с нас. Наистина се нарича и федербал. Много правилно.

Radka Dencheva dencheva , 62 г.,

Публикувано на 08.09.2016

Браво

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град