спорт

Начало | спорт | Айкидото е нещо повече от спорт, то е сила и самоусъвършенстване

Айкидото е нещо повече от спорт, то е сила и самоусъвършенстване

Аз детето | 2016-06-01

Айкидото е нещо повече от спорт, то е сила и самоусъвършенстване

Сигурно когато чуете думата „айкидо“ се сещате най-вече за онези страхотни бойни сцени във филмите, в които героите правят странни движения и интересни каскади. Е, трябва да знаете, че айкидото е много повече от това. То е едно от най-младите бойни изкуства, но в неговата основа лежат много древни видове подобни техники. То е най-новото японско бойно изкуство. Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Името „айкидо“ се изписва с йероглифите „ай“ (съразмерност), „ки“ (енергия) и „до“ (път) и най-общо се превежда като „път на хармоничната сила“. Айкидо се смята за едно от най-трудните за овладяване японски бойни изкуства. Айкидо е разработено от Морихей Уешиба (наричан от айкидистите О`Сенсей – „големият сенсей“) между 30-те и 60-те години на 20 век. В основата на айкидо залягат движения от древните школи Дайто-рю айки-джуцу и Иуама-рю кенджуцу, в които Уешиба се обучава като млад.

И точно защото е доста труден спорт, айкидо е прекрасно средство за физическо развитие. Точно като гимнастиката, айкидо може да бъде полезно за хора от всички възрасти и най-вече децата. Но с какво се отличава айкидо от другите бойни изкуства?

В света има много конфликти и постоянно възникват все повече и повече. Няма човек, който да не е искал да бъде спокоен, но въпреки това, хората живеят в постоянен конфликт със себе си и света и са в постоянна готовност за нови конфликти.

Точно тук идва и на помощ айкидо, като много други бойни изкуства то не поставя боя на първо място, а нещо много по-важно – участието и желанието да се усъвършенстваш. Всъщност за истинска победа в айкидо се счита тази над себе си: над собствените лоши черти. Айкидото помага и да:

  • се избавим от страховете си;
  • развива чувство на равновесие и координация на движенията;
  • помага ви да станете по-пъргав, подвижен и умен (да, гъвкавостта на тялото и ума са пряко свързани – доказано е);
  • ще разберете, че физическата сила има лимит, но не и тази на ума.

Но най-важното е, че ще разберете, че качествата като доброта, уважение към другите, самодисциплина са най-важни и ще ви помогнат за всичко друго, което ви очаква в бъдещето.

Ако искате да научите още по-интересни неща за айкидо и да се запознаете с най-добрите учители в България и най-вече ако искате да се почувствате като истински супергерой – вече се досещате, очакваме ви на нашата „Детска Игриада. Там ще се запознаете с най-добрия клуб по айкидо в нашата страна – КБИ „Айкибудо“. КБИ „Айкибудо“ започва да функционира от началото на 2007 г. В края на годината сдружението е напълно регистрирано и като такова става пълноправен член на БАФ с доджо в София.
Процеса на обучение се води от квалифицирани инструктори, защитили степените си пред Йокота Сенсей – шихан 7ми дан, Фуджимаки Сенсей – шихан 6 дан, Кобаяши Сенсей – шихан 6 дан и Курибаяши Сенсей – шихан 6 дан.

Айкибудо е името дадено на бойното изкуство, което О`Сенсей преподавал преди и след войната в средата на своето развитие. То е близко по стил до съществуващите от по-рано джуцу форми. Смята се, че е една от първите форми на айкидо. Много от ранните ученици на О`Сенсей, са започнали през този период, така че първоначално школите в чужбина са преподавали този стил.

Организатор на събитието: Az-deteto.bg

Основен партньор: Мтел

Събитието се организира с подкрепата на: Лидл България, Граве България, Florina, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, FUNDAY SUMMER ADVENTURE, Doppelherz и Езиков център International House Sofia.

„Детска Игриада“ се организира в партньорство със Столична община, Decathlon, Българска Федерация Лека Атлетика, Бадминтон зала Европа, Българска Карате Киокушин Федерация и „Хокей клуб – НСА“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град