игри за навън

Начало | игри за навън | Аз зная десет имена... – страхотна игра с топка

Аз зная десет имена... – страхотна игра с топка

Аз детето | 2014-04-22

Аз зная десет имена... – страхотна игра с топка

Празниците свършиха и разбира се, по стар "късметлийски" обичай точно, когато трябва да тръгнем на училище времето изведнъж се стопли, дъждът спря. Да и на нас много често ни се е случвало така и продължава да ни се случва. Но все пак сега ще ви предложим една очарователна игра с топка, която освен, че ще ви накара да се забавлявате ще потренира и ума ви. Тази игра идва от нашите приятели от Русия. Там тя е много популярна, играе се навсякъде – в двора на училищата, на детската площадка, в двора на къщата... Изобщо навсякъде където има достатъчно пространство. Руските деца много обичат тази игра, любима им е. Никой не знае кога, как и от кого точно е измислена, но все пак се смята, че е измислена от самите деца и модифицирана и подобрявана с времето, докато е стигнала до сегашния си вариант. А какво ви трябва за играта ли? Една топка, много добри приятели и весело настроение.

Преди да започнете самата игра определете реда на участниците, това може да стане по много начини, но руските ви връстници го правят с тази забавна броенка: "Учителката Йовка купила си човка – да кълве децата по училищата. Купила си бебче. Кръстила го Бобчо. Ооо, Бобче влезе във салона и натисна телефона. Телефона каза „Зън“ – Бобче вън!". Този, който се падне на думата "вън" е първи. Така се брои и за останалите участници, докато всички не се наредят. След това истинската игра започва.

Първият играч взима топката в ръцете си, започва да дриблира с нея, или както ние му казвахме тупка :-) и казва: "Знам, че името на едно момиче е..." и казва някое момичешко име. След което продължава така:
– Знам, че името на едно момче е...
– Знам, че името на един цвят е...
– Знам, че името на едно животно е...
– Знам, че името на един град е...

След това същият играч продъжава, като вече казва "Знам, че имената на две момичета са...", след това на три, на четири, на пет и така докато стигне до десет. Ако в този процес на игра играчът изпусне топката или не успее да се сети за всички по брой имена, то идва редът на следващия играч. Когато топката обиколи всички пак се връща при първия и всичко започва отначало. Победител е този, които пръв и без да сгреши успее да стигне и да каже по десет имена от всичко.

Приятна и слънчева игра ви пожелаваме! А руските ви приятели много се надяват играта да ви хареса!

Снимка: sxc.hu

Вижте още интересни игри с топка:
Летящата топка
Топка над реката
Огнената долина на топките
Математика с топка
 



Коментари
2 коментара

Pavche Любенова, 13 г.,

Публикувано на 13.08.2014

Трудничка е

valentina ganeva, 9 г.,

Публикувано на 23.05.2017

Tova neshto e mnogo trudno

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град