За родители

Начало | За родители | 5 изпитани и лесни начина с които да научим детето да се храни по-здравословно

5 изпитани и лесни начина с които да научим детето да се храни по-здравословно

Аз детето | 2018-08-28

5 изпитани и лесни начина с които да научим детето да се храни по-здравословно

Прави ли отвратена физиономия детето ви при вида на задушени зеленчуци? Вика ли с все сила „Не, не искам, неее!“, когато му сервирате грахова супа, но същевременно с това не отказва нито един сладкиш или бонбон? Не се притеснявайте, така е с повечето деца и причината не е в самите тях. Всеки от нас е правил подобни неща в детството си, защото всички обичаме сладките и апетитни на вид храни, които производителите успяват да направят такива до съвършенство. Освен това всичко опира и до чист инстинкт, особено при децата. В природата, киселите и солени растения често са отровни, така че при малките деца този инстинкт че това не е хубаво е доста силен. Въпреки това ние като възрастни знаем, че грахът и зеленчуците са много по-полезни, но тук идва въпросът как да накараме детето да ги опита, а не да ги гледа с отвращение. Сега ще ви представим 5 изпитани и лесни начина, които ще ви помогнат да приучите хлапето си, че малко грах от време на време не вреди и не е чак толкова лош.

Яжте с децата



Традицията семейството да хапва заедно съществува в много европейски нации: испанците често си организират семейни обеди, германците пък никога не пропускат вечеря с цялото семейство, а традиционната френска закуска е на масата в кухнята с чаша кафе и чай за децата, както и кроасани и плодове за всички! При обяд или вечеря със семейството, детето яде повече зеленчуци и опитва всичко, защото вижда, че и вие го правите и иска да се почувства част от семейното „забавление“. Нещо повече – то възприема от вас полезни хранителни навици (например, яденето на овесена каша сутрин). Разширява речника си и научава правилата за поведение на масата. Като цяло, децата, които се хранят с родителите си, са психически по-здрави и по-щастливи.

Не забранявайте сладкишите



Фактът, че забраненият плод е сладък, е известен още от времето на Адам и Ева. Но много родители не позволяват на децата да ядат сладкиши или т. нар. „джънк фууд“, като твърдят, че са вредни. Всъщност се оказва точно обратното: колкото повече забранявате нещо на децата, толкова повече те го искат. И в резултат на това хранителните ограничения причиняват преяждане и наднормено тегло. Затова просто един ден седнете заедно с детето и му обяснете спокойно, че сладкиши или чипс не могат да се консумират ежедневно или да заменят нормалната храна, тъй като това е вредно за здравето, но можете да им позволите да кажем два пъти в месеца да хапнат и нещо такова.



Не давайте големи количества храна

 



Слушайте сина или дъщеря си, ако казват, че не са гладни. Децата дори и под 5-годишна възраст, че даже и бебетата могат сами да дадат знак или да кажат, когато са наистина гладни. Ако насилствено храните детето скоро ще подтикнете в него желанието не само да не яде здравословна храна, но и да не сяда на масата. На дете над 5 години сервирайте храна на малки порции: децата, като възрастните, са склонни да ядат повече, ако в чинията има много храна. Ако пък тази порция не им стига – те винаги ще си кажат, че са все още гладни, но да преядат е много по-малко вероятно.



Предложете ново ястие най-малко 10 пъти

 



Предлагайте нови ястия редовно, но същевременно ненатрапчиво. С възрастта често променяме вкусовите си навици, така в един момент на детето няма как да не му харесат нови за него плодове и зеленчуци. Имайте предвид, че за да може едно дете да свикне с ново ястие, трябва да го изпробва от 10 до 16 пъти. Затова не извеждайте заключения за това, какво детето не обича да яде, след като сте му предложили само веднъж.



Не давайте бонбони като награда

 



Не давайте за награда бонбони, когато детето си изяде карфиола или броколите. Политиката на компенсация е лош вариант за свикване с полезни продукти, защото децата започват да ги третират като нещо неприятно, което трябва да направят, за да получат нещо вкусно. И в резултат на това те избягват такава храна. И ако детето все още е малко, не му давайте никакви сладкиши като награда. По-добре е да му купите любимите му плодове.

Снимки: Myfussyeater.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град