важните неща

Начало | важните неща | 5 юни: Световният ден на околната среда, за който всички трябва да знаем

5 юни: Световният ден на околната среда, за който всички трябва да знаем

Мирела Любенова | 2019-06-05

5 юни: Световният ден на околната среда, за който всички трябва да знаем

Много по-важен от деня на котката и почти толкова важен като 1 юни – Международния ден на детето, знаете ли, че днес честваме Световния ден на околната среда? Денят се отбелязва всяка година и е създаден, за да вдъхновява хората по целия свят да се грижат повече за това, което ни заобикаля. За да се интересуват какво се случва с топенето на ледовете, изчезването на диви животни от природата, умирането на растенията и как всеки от нас може да го предотврати и да гарантира, че планетата ни ще я има още дълго време. Това е наистина важно не само, защото тя е нашият дом, но и защото досега в Слънчевата система или в Космоса няма доказателства, че има по-прекрасна, по-приятна за живеене планета от Земята. И наистина ако се замислите ще установите, че тук си имаме всичко – растения, животни, подходящия въздух, подходящата температура, много вода – от която всеки жив организъм се нуждае. Така че определено трябва да я пазим, както можем.

Този факт Организацията на обединените нации е осъзнала още на 5 юни 1973 г., когато за първи път е честван и този ден. От тогава до сега всяка година се избира тема и град домакин където влиятелни хора от целия свят се събират, за да обсъждат важните екологични теми. Тази година главната тема е замърсяването на въздуха – един наистина наболял въпрос за решаването на който може да помогне всеки един от нас.

Как ли? Много просто! Световният ден на околната среда не е официален празник, така че няма как да не ходите на училище, но ако искате да го отпразнувате, защо просто не разкажете на вашите родители, учители и съученици за него? Световният ден на околната среда цели да работим заедно, за да предприемем действия да предпазим планетата, затова се опитайте да помогнете на всички, които знаете, че могат да помогнат за постигането на промяна. Нещо толкова малко като изхвърлянето на ненужната хартия от училище в специалните за това контейнери дори има голямо значение. Можете също така да опитате да обогатите мястото на което живеете чрез засаждане на цветя и дървета, да кажете на мама и татко да купуват по възможност местни плодове и зеленчуци или да съберете малко пари и да ги дарите на местна природозащитна организация. Знаете ли колко ще ви се зарадват и ще са ви благодарни – такава гордост не можеш да изпиташ дори ако имаш отлична оценка по математика. Или просто да научите за ефектите от различните дейности, които всеки от нас извършва всеки ден.

Специално за тазгодишната тема от ОНН имат и още няколко препоръки с които всеки от нас може да помогне:

  • изключи светлините и електроуредите, които не използваш;
  • провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето;
  • не изгаряй отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха;
  • използвай обществен транспорт, карай велосипед или се придвижвай пеша винаги, когато е възможно;
  • изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение;
  • компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци;
  • използвай нетоксични бои.

Не забравяйте, че имаме само една планета, така че нека да я поддържаме чиста и красива за поколенията!

Рисунка: Петя Иванова, на 15 г.

Прочетете още няколко интересни неща по темата:
За едно по-зелено бъдеще – директорката на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Кърджали разказва за екоградината в училището
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Денят на Земята е! Обичайте планетата си!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град