любопитно

Начало | любопитно | Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя

Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя

Аз детето | 2021-03-27

Нашата планета Земя е най-удивителното място в Космоса или поне за нас е такова, защото само тук ние можем да усетим лъчите на Слънцето рано сутрин или пък да се любуваме на цветовете на залезите. Да, в космоса сигурно съществуват и много по-красиви и тайнствени планети, но нашата малка Земя има нещо повече от другите. Тя е нашата майка, даряваща ни живот, тя ни е всичко, което имаме. Ето защо трябва да избираме нея пред всяко друго красиво съзвездие или тайнствена планета. Но ето ги и основните пет причини, заради които нашата Земя е уникална и трябва да я пазим.

1. Може би е единствената

Земята е може би единствената планета в нашата галактика, която може да поддържа живота. Учените казват, че планетата Земя е дом на около 300 хиляди растения, 600 хиляди гъби и около 10 милиона животински видове.

2. Земята има супер сила – невидим щит

Земята цялата е заобиколена с едни специфични частици, които образуват така наречената магнитосфера. Тази „броня“ отклонява много вредни лъчи и други космически обекти, които профучават през пространството и биха могли да навредят на всички нас ако успеят да влязат в атмосферата.

3. Планетата рециклира и сама

Земята, по която ходим всъщност се рециклира. Това започва още от горещата магма дълбоко в ядрото на планетата ни. Тази магма постепенно се изтласква на повърхността, където се охлажда и се превръща в твърд камък. След това ветровете ерозират скалата и премахват малките излишни частици, които постепенно потъват обратно в земята, където пак ще стават на магма. След това цикълът се повтаря.

4. Земята се грижи перфектно за условията ни на живот

Планетата се върти около наклонена ос, или въображаема линия, която преминава по цялата планета, от Южния до Северния полюс. Ако планетата случайно промени ъгъла на този наклон или пък орбитата си около Слънцето дори със съвсем мъничко, това би предизвикало драстични промени в климата и нашия живот като цяло.

5. Земята ни предлага много изненади

Около 95 процента от океаните на Земята (които съставляват повече от 70 процента от планетата) остават неизследвани. Учените смятат, че сред нас живеят още един милион неоткрити видове растения и животни. Някои земи, като части от тропическите гори в Нова Гвинея, също още са неизследвани. Това означава, че има още много неща, с които планетата Земя може да ни изненада.

Вижте още:
Да, точно ти можеш да спасиш планетата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град