важните неща

Начало | важните неща | Когато силният звук е твърде силен

Когато силният звук е твърде силен

Мирела Любенова | 2019-05-17

Когато силният звук е твърде силен

Забелязали ли сте колко шумен е светът ни? От бръмченето на автомобилите на улицата, през телевизора или звуците от някоя компютърна игра. Независимо дали сте навън, вкъщи или в училище – навсякъде около вас има някакъв шум, често доста силен шум, който ни пречи, а понякога дори и дразни. За щастие точно за това са измислени слушалките и музиката. Слагаш си ги и забравяш за всичко дразнещо и разсейващо около теб. Да не говорим, че времето прекарано навън или където и да е изведнъж става по-приятно, а вкъщи можете на спокойствие и без да пречите на някого да слушате така важните звуци или дори говор от любимата си компютърна игра, да гледате филм или забавни клипчета, с някоя и друга глупост в тях, която определено не искате и всички останали вкъщи да чуят. Несъмнено слушалките са гениално изобретение.

Често обаче се случва да се изкушим да усилим звука почти докрай, нали? Понякога, за да заглушим шумния свят, а друг път просто защото песента ни кефи. Ние обаче смятаме за наш дълг да ви кажем, че трябва да внимавате, когато правите това! По всяка вероятност и родителите ви са казвали да намалите леко звука, защото е твърде силен и макар всеки от нас да обича силната музика са прави! Ушите са много деликатен човешки орган и всички по-силни звуци били те музика или звук от удар от чук, могат и да им навредят, понякога за малко, а друг път завинаги. Звучи странно и плашещо, но никак не са малко случаите, при които дори и на 12 годишни деца слухът се е увреждал заради прекалено силна музика. Излагането на силен звук с течение на времето може да предизвика и състояние, наречено шум в ушите. Често можете да забележите, че хората, които работят с всякакви шумни машини носят тапи за уши или наушници (антифони) именно за да предотвратят това.

Естествено сега не искаме да ви кажем, че трябва да се откажете от слушалките завинаги. Всичко, което трябва да направите е да не слушате прекалено силно и прекалено дълго. Така например сигурно се сещате за онова досадно предупреждение на смартфона ви, когато усилвате музиката. Запомнете от нас, че то не е никак досадно и е много полезно. Изчислено е съвсем точно максималната сила до която на ушите ви ще им е добре и на която можете да чувате достатъчно добре. По-голямата сила е направена за всичко друго, но не и за слушалки. Докато говорим за слушалки имаме да ви кажем и още нещо важно. Сещате се за онези малките, които почти всички ползваме и които се пъхат в ушите като тапи. Е, колкото и да са удобни, те не са полезни за вашия слух. Това е положението! Затова по-добре би било да си купите от онези кръглите, те може да са малко по-големи, но са много по-полезни за вашия чувствителен слух. Освен това знаете ли, с тях се чува и много по-хубаво – бас, високи тонове – всички тези неща в музиката, които едва ли чувате със слушалките като тапи. Опитайте!

Добре бихте направили и ако понякога си взимате почивка от всички звуци и то не само докато спите. Отидете на някое тихо място или дори се затворете в стаята си, без да пускате нищо, когато имате чувството, че ще „луднете“ или изпитвате болка или друго усещане в главата си. Помага! Накрая запомнете, силната музика е хубава, но когато е прекалено силна, вече не е хубава, не само защото вреди на чувствителния ви слух, но и защото често звукът се изкривява и изобщо не звучи така, както би трябвало!

Вижте още:
Ушите – удивителният орган на човешкото тяло, който ни позволява да чуем всичко
Гласът на всеки е различен, но защо?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град