важните неща

Начало | важните неща | Не яж боклуци, яж зеленчуци!

Не яж боклуци, яж зеленчуци!

Аз детето | 2019-05-17

Не яж боклуци, яж зеленчуци!

За трета поредна година деца от цялата страна ще имат възможността да се включат в националния „Ден на революцията в храненето“. Кулинарни работилнички с лесни и здравословни рецепти ще бъдат организирани на 17 и 18 май. Тазгодишното мото на кампанията е „Не яж боклуци, яж зеленчуци“, а организаторите си поставят за цел да покажат на деца от цялата страна каква е разликата между истинските храни и „junk“-a. За целта ще бъдат проведени 220 безплатни кулинарни работилници в 70 града в страната, където с помощта на 1000 доброволци ще се учат да приготвят здравословна и вкусна храна, с която да заменят бързите закуски и вредната храна.

Първият национален „Ден на революцията в храненето“ в България е организиран през 2017 г. като част от световната кампания „Food revolution“ на известния готвач Джейми Оливър. В рамките на месец са организирани безплатни кулинарни работилници за около 1000 деца от 18 града заедно със 100 доброволци. След успешния старт на кампанията е учредена фондация „За храната“, която да бъде обединител на родители, учители, лекари и експерти, които могат да помогнат децата да се научат на правилни хранителни навици. През 2018 година фондация „За храната“ реализира за втори път националната кампания под надслов „Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“.

България е в челните места на класацията по затлъстяване при децата в Европа, като за последните 15 години процентът на затлъстели деца е скочил двойно. По данни от Глобалния доклад за храненето на ООН от 2018 г. момчетата с наднормено тегло на възраст между 5 и 19 г. са 33,6% (в сравнение с 20% през 2000 г.), а момичетата – 23% (в сравнение с 14% през 2000). Затлъстелите момчета са се увеличили от 5,8% на 13,6% за 15 години, а затлъстелите момичета – от 3,4% на 7,8%.

Участниците в тазгодишните работилници ще работят по десет предварително подготвени рецепти за здравословна храна, обяснява за „Дневник“ Станка Стоянова от управителния съвет на фондация „За храната“, която стои зад „Деня на революцията в храненето“. Наградите за участниците са книги с игри и рецепти за здравословна храна, която могат да приготвят с родителите си вкъщи. Всяко дете ще получи също „дъга“ – така организаторите наричат специално създадената таблица с шест цвята – в толкова групи са разделени най-често срещаните плодове и зеленчуци в зависимост от съдържанието на определени нутриенти, на които дължат оцветяването си.

Тук можете да видите как да се запишете в работилничките, както и къде и кога ще се проведат те!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град