География

Начало | География | Можете ли да разчитате топографска карта?

Можете ли да разчитате топографска карта?

Мирела Любенова | 2017-03-27

Можете ли да разчитате топографска карта?

Трябва да ви споделим нещо интересно. Преди няколко дни решихме да се разходим в планината и за наше огромно учудване и изненада се натъкнахме не само на красиви пролетни пейзажи, но и на нещо, което никога не сме подозирали, че можем да видим не само в планината, но където и да е изобщо! Видяхме прасе и кенгуру да провеждат интересен разговор!
Прасето: Грух! Виж размера на този хълм пред нас! Сигурен ли си, че точно това е пътят до къщата на язовеца?
Кенгуруто: Олеле! Ама това е наистина голям хълм! Вече не съм сигурен. Подай ми картата и ще проверя.
Прасето: Карта? Аз не нося карта. Аз дори дрехи нямам, къде ще я държа тази карта.
Кенгуруто: О, да, колко съм разсеян. Нали я сложихме точно тук, в джоба ми. Доообре! Трябва да следваме тази пътека и после да завием надясно. След това къщата на язовеца се намира между тези разкривени линии.
Прасето: Какви са тези линии? Какво означават?
Кенгуруто: Не съм много сигурен, но мисля, че точно те означават това, че тук има хълм и че трябва да го изкачим. Така че по-добре да побързаме! Язовецът ни очаква.

Нямаме си и представа защо прасе и кенгуру ще се срещат с язовец, но пък знаем малко повече за техните разкривени линии върху картата. Първо трябва да ви кажем, че след като преминават през планина, двамата са постъпили много умно като са си взели точно такава карта. Вие със сигурност също сте виждали много видове карти: от сферични глобуси до улични карти на екраните на смартфоните ви. Топографските карти обаче са много по-различни, защото те са в състояние да предоставят триизмерна информация върху плоска, двуизмерна карта. Точно такава карта са си взели и нашите две животни – тя се нарича топографска. В този вид карти се използват контурни линии, за да покажат къде има планина или някакво друго възвишение или пък котловина. Ако никога преди не сте виждали топографска карта, тези „разкривени“ контури са едно от първите неща, които ще забележите, защото именно те различават този тип карта от всички останали. Тези контурни линии свързват точки с еднаква височина на повърхността на Земята над или под референтна точка, каквото е морското равнище. По този начин ако следвате определен контур ще намерите номер, който казва какво обозначава тази линия. Благодарение на такава карта можете да разберете колко е висока дадена планина, колко е стръмен някой хълм, а дори и колко е дълбоко определено водно пространство.

Вече и сами се досещате, че поради тази причина топографските карти са чудесен инструмент за туристи и хора, които трябва да видят как е оформена точно повърхността на Земята. Например една обикновена карта може да му покаже, че маршрутът за екскурзията ви от точка А до точка Б е само 5 километра. Да, обаче топографската карта ще ви покаже какво има в тези пет километра, защото може да има например голямо езеро, което трябва да заобиколите или пък стръмна скала, която трябва да изкачите между тези две точки! В допълнение към това топографските карти показват голямо разнообразие от други географски обекти като пътища, гори, градове, сгради, жп линии, мини, пещери, политически граници... Поради тази причина такива карти се използват не само от туристи, но и от строителни и минни компании.

Топографските карти се използват отдавна. Първата такава карта е направена през 1789 г.

Прочетете още:
Могат ли звездите да показват пътя?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град