Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо пеперудите са така цветни и красиви?

Защо пеперудите са така цветни и красиви?

Аз детето | 2016-07-01

Защо пеперудите са така цветни и красиви?

Пеперудите са най-красивите и интересни животни, макар и толкова малки, те са били изучавани с векове поради една проста причина: те притежават най-ярките и интересни цветове, които се срещат в природата. Докато летят от цвят на цвят и събират нектар, техните пъстри крила изглеждат направо вълшебни и все едно променят цветовете си пред очите ви. Богатите цветове на пеперудите всъщност им служат като камуфлаж, за да привличат мъжките, а и като предупредителен сигнал. Но кое е това, което прави цветовете на пеперудените крила така ярки и красиви? Как се получават тези цветове?

В действителност пеперудите получават цветовете си по два основни начина: обикновен (с пигментация) или структурен. Обикновеният цвят идва от нормалните химични пигменти (оцветяващи вещества), които поглъщат определени дължини на вълните на светлината и отразяват други. Например, пигментът хлорофил прави листата на растенията зелени. Той поглъща синия и червения цвят от спектъра, но не и зеления, който ние виждаме. Така и повечето пеперуди получават своите различни нюанси на кафяво и жълто от меланина, същият пигмент, заради който имаме тен или някои хора лунички.

Структурният цвят на пеперудите е всъщност по-интересният. Този тип цвят се дължи на специфичната структура на крилата им и обяснява защо някои от цветовете на пеперудите изглеждат изместени и имат такива форми или пък защо ни изглежда така все едно се променят. Това качество на променящите се цветове, е известно не само при пеперудите. Имат го още мидените перли, рибите и пауните. То обаче е най-силно изразено при пеперудите. Това се получава, когато светлината преминава през прозрачна многопластова повърхност и се отразява повече от веднъж. Многото отражения променят формата на цветовете и ги правят да изглеждат по-ярки. Точно така действат и пеперудените крила, но много по-ефективно, защото те имат много повече слоеве. Това означава, че има много повече възможности светлинните вълни да се пречупят и изглеждат странно и красиво.

Освен това комбинациите от структурните и пигментните цветове могат да създадат интересни ефекти. Например, ако виждате пеперуда с жълт пигмент, цветът създаван от структурата, която създава синьо с преливащи се цветове, може да видите зелен оттенък от сливането на двата цвята. Или в зависимост от вашата гледна точка, може да видите синьо, жълто, зелено или комбинация от трите. Вашата гледна точка ще се промени, когато пеперудата движи крилете си и светлината влиза под различни ъгли.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град