Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо кихаме?

Защо кихаме?

Аз детето | 2017-10-17

Защо кихаме?

Знаете ли, че след много проучвания е изчислено, че броят на проязвките и киханията, които всеки от нас прави е равен. Знаете ли, че животните-бозайници също кихат и то по същите причини, по които и ние? Да? Не? Ако не знаете тези неща, то четете по-надолу ще намерите още такива любопитни факти, както и ще разберете защо всъщност кихаме.

Кихането е внезапно и силно издишване на въздух през носа, един вид защитна реакция към външни дразнители. Няма как да не сте забелязвали, а защо не и правили пободен номер на приятел – в момента, в който нещо погъделичка или раздразни носа ни кихането веднага следва и не може да се спре. Трябва да сте забелязали и че след кихане се чувстваме много по-добре макар и в действителност да няма основателна причина затова. Кихането – това е един от начините, чрез който тялото ни се отървава от вредните вещества, които влизат в нас. Можем да кажем, че носът ни наподобява филтър, който пречиства въздуха, който вдишваме и пречи на бактерии и други вредни вещества да влязат в тялото ни. Така че, когато носът ни трябва да пречисти прекалено много вируси и бактерии, поради заболяване или големи концентрации на прах, от въздуха, които сме вдишали, или имаме алергия, или дразнене на носа,  нервните окончания в него, които контролират пречистването на въздуха не успяват да смогнат. Тогава тялото изпраща аварийната система за пречистване, която ние наричаме кихане.
При процеса на кихане, както и при прозявката, се включва почти цялото ни тяло: нервите, мозъкът, дихателните пътища, белите дробове, както и мускулите. Кихането е резултат на мускулната контракция в областта на гръдния кош и гърлото, която преминава през носната кухина и хранопровода. След като носът е разбрал, че няма как да прочисти въздуха, който сме вдишали, нервите незабавно изпращат импулси на частта от мозъка, която контролира неволните действия. Тогава мозъкът изпраща сигнали съм гръдните мускули и белите дробове се пълнят с въздух. Отворите водещи въздуха от носа към белите дробове се затварят, като по този начин предотвратяват движението на замърсения въздух навътре в тялото ни. После идва внезапното силно издишване и човекът киха. Кихането обикновено започва с премахване на химични вещества като хистамин и левкотриени. Тези вещества се произвеждат от еозинофилни и мастни клетки, които обикновено се намират в носната кухина. Нашето тяло трябва да се отърве от тези химикали, които предизвикват появата на респираторни вирусни инфекции, дразнители и алергени (вещества, които причиняват алергични реакции) или физически стимули, като например тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, парфюмите или студения въздух.

Интересни факти за кихането:

  • В миналото някои народи вярвали, че кихането има връзка с името. Ето защо, когато трябвало да се кръщава дете, се изреждали безброй имена, докато бебето не кихне, и така избирали името му. Други племена пък вярвали, че кихащият е обсебен от някакво зло, но ако бързо околните кажат „Наздраве“, злото било прогонвано.  
  • Ако сте на път да кихнете, но се съмнявате, че ще ви се размине, погледнете към някоя светната лампа, към слънцето или въобще към ярка светлина. Кихавицата ще ви е гарантирана. Ако пък искате да спрете кихавицата, погалете с език небцето си няколко пъти. Но все пак не е препоръчително да спирате кихавицата.  
  • Рекордът за кихане представлява пристъп на постоянно кихане в продължение на 977 дни (кихавиците са над милион). Става въпрос за периода между януари 1981 г. до септември 1983 г., когато 12-годишната Дона Грифит първоначално кихала на всяка минута, но с течение на времето кихавиците се случвали на всеки 5 мин.
  • Според психолозите ако кихате звучно, без да се притеснявате, то значи сте открити, сърцати хора и доминантни личности. Ако стискате нос преди да кихнете, то значи сте скромни и притеснителни (или пък проявявате благоприличие). Гордите и почтените хора пък закриват с ръце лицето си, когато кихат. Множеството от кихавици пък са признак за предвидлив човек.
  • Някои хора кихат дори излизайки на ярка слънчева светлина. Учените отдават това на факта, че ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина дразнят обонятелните рецептори.
  • Скоростта на въздуха, който излиза при кихане, достига над 100км/час.

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град