Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Ау! Защо боли, когато нещо езика ни изгори?

Ау! Защо боли, когато нещо езика ни изгори?

Мирела Любенова | 2017-12-11

Ау! Защо боли, когато нещо езика ни изгори?

Мммм... усещате ли тази миризма? След като дълго сте играли навън в снега и сте направили най-големия и красив снежен човек в света, още от външната врата усещате миризмата на току-що приготвен топъл шоколад или още по-хубаво – домашни шоколадови бисквитки, които ей сега са извадени от фурната и ви очакват с чаша топъл чай от горски плодове. Дали има по-хубав момент на този свят? Невероятно сладкият топъл шоколад, хрупкавите бисквитки и леко киселият, но все така приятен вкус на чая... Още преди да сте събули ботушите и да сте поставили ръкавиците да съхнат искате да опитате от всичко и то веднага. Не можете да чакате и секунда повече. Хващате топлата чаша или пък вкусната бисквитка и отпивате или пък отхапвате. Но вместо „оуууу колко е вкусно“ първото, което успявате да кажете е „ау“ и веднага да оставите чашата или чинията на масата. Макар навън да е студено започвате да търсите нещо студено, което да пиете. Всичко, което искахте е просто една вкусна хапка и глътка, но целият ви ентусиазъм изведнъж се е изпарил, защото сте изгорили езика си!

Не се притеснявайте чак толкова. Всеки изпитва това от време на време. На всеки се е случвало да постави нещо твърде горещо в устата си от нетърпение и да почувства това. Езикът всъщност се изгаря много, много лесно. По-лесно от всяка част на тялото, защото е наистина много чувствителен. Трябва да е такъв, за да може да ни помогне да усетим всеки един вкус. Така подобно на други телесни тъкани и той може да бъде изгорен, когато има досег с твърде горещи храни и напитки.

Всъщност усещането е почти същото като да разлеете горещ чай върху ръката си. Единствената разлика е, че тя ще мине много по-бързо от езика заради чувствителността. Точната температура, при която ще усетите изгаряне на езика си, може да варира от един човек на друг. Различните хора имат различна търпимост към болката. Въпреки това горещите напитки, като например кафе и чай, често предизвикват болка при температури между 70 и 85 градуса C. Изследванията показват, че дори и една кратка глътка течност при тези температури може да изгори езика. Независимо дали става въпрос за горещо кафе или за горещо парче пица, най-добре е да проявите известно търпение и да изчакате храната и напитките да се охладят, преди да се насладите на вкуса им.

Въпреки това ако нещо подобно се случи, защото както казахме се случва на всеки, можете да направите няколко лесни неща, с които да си помогнете. Инстинктът да пиете нещо студено например си е точно в десетката. Това трябва да направите! С малко студена вода ще охладите и успокоите езика си! Също така трябва да знаете, че вероятно няма да можете да вкусвате нещата с изгорената част няколко дни. Ако се чудите дали увреждането на езика ви е постоянно, не се безпокойте! Благодарение на богатия кръвен поток, който получава, езикът е една от най-бързо лекуващите се части на тялото ви. Всъщност езикът се лекува приблизително два пъти по-бързо от всичко останало, включително и от кожата.

Ако пък искате да му помогнете в тази „борба“ и да стане още по-бързо, просто след изгаряне избягвайте горещи напитки и кисели храни, които могат да раздразнят езика и устата, като цитрусови плодове, оцет и домати. Само за един ден или два часа, вашият език ще се чувства добре. Докато езикът ви се лекува спокойно можете да се насладите на успокояващи храни, като пюрета, сладолед и кисело мляко!

Прочетете още няколко любопитни неща за този чувствителен орган:
За какво точно служи езикът?
Какво са вкусови рецептори?

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град