Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Мускули под микроскоп

Мускули под микроскоп

Аз детето | 2017-08-07

Мускули под микроскоп

Знаете ли, че имате повече от 600 мускула в тялото си? Те правят всичко – от изпомпването на кръвта, която се движи в тялото ни, до това да вдигнете тежката раница за училище. Нашите тела са съставени от множество много големи и много малки мускули. От мощните мускули на краката, които се използват, когато искаме да подскочим например, до малките мускули, чрез които можем да отворим или затворим клепачите си. Всеки път, когато се движим, ние използваме мускулите си. Всъщност дори докато четете тази статия вие използвате мускули. Учените са изчислили, че около 40%, или почти половината от тялото ви е мускул. Всеки от тези мускули е организиран в група. При различни движения се натоварват различни групи мускули, а останалите почиват. Някои от тези мускули ние можем да контролираме, а други – като сърцето – си вършат работата, без да мислим за тях изобщо. Ако погледнете мускулите си под микроскоп, ще видите, че тяхната структура много прилича на тази на популярната руска играчка матрьошка. Сещате се какво е тя нали? Дървена кукла, в която се крият още кукли и още кукли, всяка по-малка от предишната. Та както казахме мускулите много приличат на матрьошка по своята структура, защото както нея и те са образувани от съвсем малки да ги наречем частички, които образуват по-големи, докато мускулът не стане цял.

Всеки мускул се състои от малки парченца тъкан, съединени с друга съединителна тъкан, която пък се състои от малки мускулни влакна. Те са много специфични клетки, защото имат много ядра и могат да стават много дълги. Вътре в мускулите има и много клетки наречени митохондри, който им доставят необходимата енергия. Въпреки това всяко мускулно влакно се състои и от нишки или миофибрили, които се състоят от малки вещества наречени белтъци: актин и миозин, които отговарят за съкращаването и отпускането на мускулите. Всеки един мускул е съединен и с кръвоносната ни система, а също и с нервната, без който не би могъл да се движи.

Но това не е всичко, в тялото ни няма просто мускули, а няколко вида мускули. Те са:

  • скелетни, които се наричат още и напречно набраздени. Това са мускулите, които ние можем да движим по своя воля. Миофибрилите, които съставят този вид мускули, са дълги, способни да се съкращават и отпускат. Под микроскоп скелетните мускули имат вид на напречно набраздени.
  • гладките мускули се движат рефлексивно, тоест без ние да го искаме и помагат на органите и най-вече на стомашно-чревния ни тракт, органите за дишането, кръстоносната ни система и т. н. Те обаче не приличат на скелетните и погледнати под микроскоп са гладки, точно затова и се наричат така.
  • сърдечният мускул прилича много на скелетните, макар и да има някои различия. При този мускул влакната са разклонени и са съединени с други на различни места. Те също се съкращават без нашето мислено участие и за разлика от скелетните мускули, сърдечният никога не почива. Той работи постоянно през целия ни живот.

Запомнете още, че мускулната клетка съдържа множество нишки, миофибрили, преминаващи по цялата й дължина. Самите миофибрили са изградени от още по-тънки нишки, наречени миофиламенти, които са изградени от белтъчни молекули и са няколко вида. Особено характерни са миозиновите и актиновите миофиламенти. Те не са безразборно отрупани, а следват строго определен ред на подреждане. Мускулните клетки са групирани в отделни мускулни снопчета, които от своя страна образуват целия мускул. Снопчетата са обвити от съединителна тъкан, която дава допълнителни повлекла вътре в тях, обгръщащи всяко отделно мускулно влакно. Отвън целият мускул е обвит с лист от плътна съединителна тъкан.


 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град