Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Човешкият организъм е по-съвършен от всяка технология! Имаме и доказателства за това!

Човешкият организъм е по-съвършен от всяка технология! Имаме и доказателства за това!

Аз детето | 2017-07-27

Харесвате ли роботите? Ние също! Те са най-интересното и като че ли най-голямото ни технологично постижение досега. От измислянето им, през сглобяването им до начина по който работят – няма по-интересно нещо от роботите. Тези съвършени машини, които никога не грешат и са силни, бързи са, просто невероятни! Знаете ли, че много хора дори искат да бъдат роботи. Тук не говорим за детските мечти и чудно развинтено въображение, а за възрастни хора, които искат да живеят в тяло на робот, защото то е по-съвършено във всяко едно отношение... Но дали наистина е така? Не съвсем, даже изобщо не е! Без значение колко много говорим или се възхищаваме на така наречения изкуствен интелект и съвременни технологии, човешкото тяло си остава най-съвършената и силна система на планетата! Ще ви докажем това с няколко прости, но интересни сравнения – вижте ги!

Разбира се, от гледна точка на науката сравнение между око и цифров фотоапарат не е много правилно, но ако игнорирате това, разберете, че очите ни виждат света с цели 126 мегапиксела, докато камерите на повечето модерни телефони стигат само до 12. Няма как да ни минат скоро!

Секунда на движение от нашето зрение е горе-долу равна на 21 GB, докато секунда от видео на iPhone 7 само 375 MB. Представяте ли си с какво качество виждаме света около нас. Това не го може и най-доброто HD.

В човешкия мозък има около 100 милиарда неврони, които съхраняват доста информация и я предават накъдето трябва. Така след редица изчисления за които също ни помогнаха невроните се оказва, че нашите мозъци могат да обработват не по-малко от 100 терабайта информация на ден. За сравнение – един от най-мощните компютри в света „Титан“ прави същото, но само с 80 терабайта на ден!

Според изследване на научнопопулярния канал Veritasium, до 2020 г. обемът на цялата съхранена информация на цялата планета Земя е 40 зетабайта. Не знаем колко точно е това, но е огромно количество. Сега обаче сравнете: човешкото тяло вече съдържа информация за 60 зетабайта за различните системи, органи, гени и така нататък.

В мозъка стават около 100 хиляди химични реакции в секунда, което означава, че скоростта му е еквивалентна на скоростта на Шанхай Маглев – един от най-високоскоростните влакове в света, който може да се движи със скорост от 430 километра в час.

И най-важното: мозъкът и човешкото тяло като цяло има огромна компенсаторна способност и може да работи дори и в случай на сериозна повреда. С това обаче не може да се похвали нито една машина – нито най-мощният компютър в света, нито най-готиният робот. Ако се повредят, се повреждат и толкоз и естествено чакат хората да ги поправят!

В заключение можем да кажем, че вашето тяло е и си остава най-невероятната система в целия свят, затова се грижете добре за него!



Коментари
1 коментар

никол иваилова, 12 г.,

Публикувано на 28.07.2017

много е хубаво

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град