любопитно

Начало | любопитно | Закуски от целия свят

Закуски от целия свят

Аз детето | 2017-08-11

Закуски от целия свят

Често са ни казвали, че закуската е първото и най-важно хранене за деня и не бива да се пропуска. В България обикновено закусваме някъде между 6 и 11 часа. Закуската ни често се състои от сандвичи, палачинки, макарони или пък мюсли или други шоколадови закуски. Ако и вие закусвате нещо подобно, за да бъдете сигурни, че се храните добре, поне според специалистите, не забравяйте никога това важно хранене, защото то спомага за правилното започване на деня и зарежда със сила и енергия. Ако човек редовно не закусва, неговият организъм започва да се уморява по-бързо, а също така се забелязва забавен метаболизъм (обмяна на веществата).
В зависимост от климата и традициите на страната, това какво се закусва е най-различно. Въпреки това има популярни закуски, които се ядат по целия свят, като плодова салата, сандвичи, салам, яйца. Във всяка държава обаче хората закусват различни неща, понякога много интересни, неща, за които сега ще ви разкажем.

Знаете ли от какво се състои прочутата френска закуска? Тя е наречена още континентална и се състои от кроасан, препечени филии, пържени яйца, портокалов сок, конфитюр и кафе. Лично на нас, дотук тя ни харесва най-много, но нека да видим и останалите.

В Швеция децата закусват палачинка със сладко от боровинки. Как ви звучи това? Но палачинката не е като нашите, тя е много голяма и се пече на фурна, след това се маже обилно със сладко и накрая отгоре и се добавя сметана. Не сме сигурни, че това е най-здравословната закуска, но определено звучи като най-вкусната.



В Англия пък децата закусват много питателно. Това, което закусват там, ние тук по-скоро ядем и през трите хранения, но пък какво ли разбираме. Според изследване англичаните са най-здравата нация в света, така че ако искате здраве като на английско дете, си подгответе: боб, наденички, бекон, яйца, гъби, картофени палачинки, препечен хляб и чаша чай. Ако се чудите: бобът се вари и след това се запича с доматен сос, наденичките и беконът се пекат във фурната, яйцата са пържени, гъбите задушени с масло, картофените палачинки са същите като нашите, само че вместо от брашно, от варени и леко смачкани картофи, а за останалите неща е ясно. Да, определено децата в Англия имат една обилна и зареждаща закуска.



Дотук обаче филипинската закуска ни звучи най-разумно – за децата плодове и това е. А родителите – пържен ориз, с колбас, сол и чесън. Малко е странно още от закуската да се започва с чесън според нас, но кой знае, казват, че бил полезен.



В Полша често закусват варени яйца, наденица и малко салата, направена от домати, краставици и варени картофи. Интересно е.



Ако някога отидете в Япония, очаквайте да ви поднесат соево сирене с риба и сладко-кисел сос. Честно казано, ние не бихме се осмелили да закусваме нещо подобно, прекалено екзотично ни е.



Местните жители на Аляска сутрин предпочитат да похапнат също обилно, парче еленско печено месо, три пържени яйца и всичко това подкрепено с три палачинки със сирене.



В Австралия като че ли закуската се приготвя най-лесно. Тя включва фъстъчено масло, намазано върху хляб и топло прясно мляко.

А вие днес закусвахте ли? Коя е любимата ви закуска, ще се радваме да споделите с нас в коментарите.

Снимки: freeimages.com

Ако тези закуски не ви харесват, можете да опитате:
Омлет за вкусна семейна закуска
Закуска „Малиново вълшебство“
Здравословна плодова закуска
Най-забавните закуски, които бащите правят за децата си



Коментари
3 коментара

Рая Кръстева , 10 г.,

Публикувано на 11.08.2017

Филии с мармалад и салам с портокалов сок

Симеон Кръстанов, 12 г.,

Публикувано на 11.08.2017

моята любима закуска е мюсли със студено мляко

Моника Илиева, 9 г.,

Публикувано на 02.09.2017

Филия с лютеница (само не печена).

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град