любопитно

Начало | любопитно | Книжни поредици, в които ще се влюбите, ако сте фенове на Хари Потър

Книжни поредици, в които ще се влюбите, ако сте фенове на Хари Потър

Аз детето | 2017-08-16

Книжни поредици, в които ще се влюбите, ако сте фенове на Хари Потър

Няма дете или възрастен по света, което да не познава Хари Потър и ако все пак случайно има такъв, който не се е впечатлил толкова от вълшебните му приключения, няма как поне да не признае едно – Хари Потър научи и показа на цяло едно поколение колко е хубаво четенето на книги и го накара да се влюби в това. Хиляди деца по света, за които четенето не беше толкова познат процес откриха, че то всъщност е много по-добро от който е да е филм или компютърна игра и никой не може да го отрече. Всички бяхме завладени от епичните приключения на младия магьосник, които не сме си представяли, че ще преживеем и в най-смелите си мечти. Читателите бяха пленени от магическия свят на Роулинг и неусетно покрай приключенията научихме и полезни уроци от героите. За съжаление краят на последното приключение дойде отдавна и отмина и макар, че в момента има ново красиво илюстровано издание за Хари, някак си не е съвсем същото, защото вече сме изживели тези приключения. Но пък открихме няколко по-нови и интересни, които смятаме подходящи за всички фенове на Хари и бързаме да ги споделим с вас.

„Най-тъмните сили“ на Кели Армстронг

Вече има три книги от поредицата издадени у нас, така че определено има какво да се чете. Тук няма магьосническо училище, но това не прави историята по-малко интересна и вълшебна, а напротив. Клоуи Сондърс веднага ще ви стане любимка, не само защото като Хари е обикновено момиче с необикновен живот и способности. Клоуи иска да е като всички останали момичета на нейната възраст – да пазарува, да излиза с приятелки и да ходи на срещи с момчета. Да, обаче това е трудно постижимо, защото Клоуи съвсем не е обикновен човек. Тя е плод на научен експеримент и вижда призраци и може да пробужда мъртвите, на всичкото отгоре е и затворена в специално място, от което трябва да се измъкне, защото там всъщност я грози голяма опасност. В опита си да избяга тя ще намери и страхотни приятели, които също като нея имат свръхестествени способности. Накрая на историята ще бъдете запленени от тях и също така ще разберете, че това няма да е просто битка към свободата, а битка между доброто и злото, изпълнена със спиращи дъха приключения. Също като при Хари!

Поредицата за Пърси Джаксън от Рик Риърдън

Не може да не знаете кой е Пърси Джаксън и няма как да не сте чули за героичните му подвизи, подчинени само на една благородна цел: да спаси боговете на Олимп и цялата цивилизация от различни древни и страшни митологични чудовища като титана Кронос. Също като Хари, Пърси е едно обикновено на вид момче, преместено в поредното училище, страдащо от дислексия и синдром на дефицит на вниманието. С тези две неща никак не му е лесно да се справя в училище, уроците винаги са му скучни, оценките ниски и постоянно се забърква в бели. Нищо не издава, че от момчето един ден ще стане необикновен герой и че в неговите ръце ще е съдбата на целия свят. Само дето един ден това се случва и всичко зависи от него. Оказва се, че той е син, не на някой друг, а точно на Зевс, богът на гръмотевиците. И повече няма да ви издаваме, за да ви бъде интересна поредицата. Тези, които вече са я прочели знаят, че ще срещнете не един и двама невероятни герои и още по-страхотни приятели за Пърси. Накрая толкова ще бъдете завладени от приключенията му, че няма да ви се иска книгите да свършват, гарантираме ви го!

Поредицата за Скълдъгъри Плезънт от Дерек Ланди

Обичате магии и опасни приключения. Значи това е поредицата за вас. Скълдъгъри Плезънт е детектив, но дотук свършва всичко нормално и започва страхотното и вълшебното. Освен че е на 400 години, той е и скелет. Да, жив скелет, който е преживял много, много векове в магьоснически битки със силите на злото, които напират да върнат древните богове – Безликите – които по обичайната формула трябва да потопят планетата в кръв и хаос. Но най-голямата му битка тепърва предстои. Една случайност или по-скоро чичо го среща със Стефани, 12-годишно момиче, което има доста различно мнение по всички въпроси и просто е много по-различна от всички останали 12-годишни момичета. Тя мечтае за приключения и мистерии и си няма и на идея, че ще ги получи в наследство, заедно с къщата от чичо си. Тя открива, че светът изобщо не е никак скучен. В него е пълно със страховити магьосници, много шантави създания и място наречено Убежището, което ни пази от всички тях. Докато нещо я преследва, защото разбира какво е открила тя Стефани бързо се превръща във Валкирия Каин, партньор на странния детектив и ученичка по магии. Освен това тя участва и в първото си приключение, включващо могъщ скиптър, книга с имена и... много други неща. И това е само в първата книга, а те са цели осем. Само си представете...

Трилогията за Бартимеус от Джонатан Стороут

Вярвате или не, магьосниците са много важна част от съвременния свят. Магията може да е много древна наука и способност, но тя все още не е изчезнала, а напротив – тепърва се развива. Всъщност сега доста ще ви изненадаме ако ви кажем, че съвременният Лондон се управлява не от кмет, а точно от магьосници, които пък са подчинени на магически същества. Колко прекрасно, нали? А сега се запознайте и с младия чирак на най-великия лондонски магьосник Артър Ъндъруд, Натаниел. Той е толкова запален, че тайно призовава древния сприхав джин Бартимеус. Задачата, която получава Бартимеус, не е лесна – той трябва да открадне от Саймън Лавлейс могъщия Амулет на Самарканд. Не след дълго Бартимеус и Натаниел са въвлечени в ужасяващ водовъртеж от магьоснически интриги, бунтове и убийства. Ненадминатата жестокост и амбиции на Саймън Лавлейс ще поставят на изпитание дори многовековните умения и хитрини на неуморимия Бартимеус и ще дадат на Натаниел първите незаменими житейски уроци. И това се случва само в първата книга, а останалите? Сигурни сме, че ще прочетете цялата поредица на един дъх.Коментари
1 коментар

Калина Попова, ,

Публикувано на 19.08.2017

Пърси Джаксън е син на Посейдон,богът на морето.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град