любопитно

Начало | любопитно | Астронавт показва защо разливането на течности при нулева гравитация не е добра идея

Астронавт показва защо разливането на течности при нулева гравитация не е добра идея

Аз детето | 2017-08-15

Астронавт показва защо разливането на течности при нулева гравитация не е добра идея

Почистването е доста по-трудно и досадно, но пък е важно за науката. Науката има и своята закачлива и необикновена страна. Астронавтът на НАСА Джак Фишър в момента е на борда на Международната космическа станция (МКС) и има своя кратка видео рубрика, в която демонстрира различни малки експерименти.

Едно от последните му видеа показва какво се случва, когато при нулева гравитация се разлее течност. В случая Фишър използва плодов сок, който излива от бутилка. Вместо да потече надолу и по пода, течността се събира около лицето на Фишър. Тя дори прилича на балон, но когато той опитва да я попие с кърпа, странната субстанция се разпръсква на множество малки мехурчета. Почистването им след това със сигурност е отнело доста време и едва ли е било много приятно. Но това е част от ежедневието на астронавтите.

Фишър споделя, че подобни експерименти им помагат да научат много за течностите и за явления като повърхностно напрежение например. Всичко това позволява на учените да подобряват качеството на живот на Земята, допълва той.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град